Hlavní obsah

Společnost vyrábí hudbu pro domácí mazlíčky. Nejradši mají prý Boba Marleyho

Psi si oblíbili hudbu Boba Marleyho.Video: Šimon Felenda, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Společnost Relax My Dog vyrábí hudbu pro psy. Před několika lety přišli s prvními playlisty a dnes jejich muziku na YouTube poslouchají miliony uživatelů. Nejoblíbenějším interpretem u psů je zpěvák Bob Marley.

Článek

Podnikatel Ammad Ahmed a producent Ricardo Henriquez vynalezli hudbu pro psy. V roce 2011 založili společnost Relax My Dog, která vyrábí hudbu šitou na míru domácím mazlíčkům. Lidem zvuky připomínají jeden z takzvaných playlistů na spaní. Hudba je ale pečlivě vybraná a zpracovaná přímo do psích uší. Její frekvence nejlepšímu příteli člověka pomáhají zahnat stres.

Společnost Relax My Dog zaznamenala takový úspěch, že v roce 2012 vznikla další produkční firma s názvem Relax My Cat. Díky ní se k psím posluchačům přidali i ti kočičí. „Chovatelé zvířátek nám posílají zprávy o tom, jak jejich zvířata naši hudbu milovala. Když mazlíček zemře, na pohřbu mu zahrají oblíbenou skladbu. Naše muzika se zkrátka stává nedílnou součástí zvířecího života,” říká Ahmed.

Úspěch firmy vězí částečně v tom, že její hudbu autoři designovali pro relax mazlíčků i páníčků. Frekvence cílí na psy, hudbu na uvolnění člověka. Pokud je v klidu pán, zvíře často přebírá jeho energii a odpočívá také.

Playlisty mají 10 milionů zhlédnutí

Před teoretickými výzkumy sází Ahmed Amman na praktické výsledky své práce. Za ně mluví především počet spokojených uživatelů. Playlisty od Relax My Dog si na internetovém serveru YouTube poslechne zhruba 10 milionů lidí měsíčně a mají asi 600 000 odběratelů. „Výzkumy” také prokázaly, že psi a kočky si nejvíce užívají reggae.

Láska zvířat k Bobu Marleymu byla tak velká, že společnost Ahmeda a Henriqueze vytvořila novou odnož jamajského žánru. Ta se jmenuje Psí reggae. Na počátku Psího reggae stála studie od Scottish SPCA and the University of Glasgow z roku 2017. Podle výsledků je na začátek psího poslechu hudby dobré umístit vážnou hudbu. Po několika dnech začnou klasici zvířata nudit. Majitelé by proto měli přejít k dalším žánrům, ideálně k reggae nebo jemnějšímu rocku. Jejich rytmus se totiž nejvíce blíží k rytmu psího srdce. Vystresovanému psovi hudba evokuje tlukot srdce matky.

Vědci se rozhodli také spolupracovat přímo s hudebníky. Například producent John McLaughlin pro ně nahrál několik psích skladeb. „Psi se potřebují bavit stejně jako lidé a každý z nás v sobě má kousek reggae, nebo ne?” směje se McLaughlin. Ve své tvorbě šel ještě dál. Pokusil se napsat texty z pohledu psa. Vznikly tak verše jako: Sotva jsem tě držel, ale od prvního okamžiku mi bylo jasné, že ty jsi jediná.

Rozhlasová stanice chystá koncert pro zvířata

Psí hudbu dokonce zahraje i rádio. Stanice Classic FM třetího listopadu odvysílá přenos přímo pro mazlíčky. Relax My Dog chce jít ještě dál. Poslední data ukazují na 87procentní spokojenost uživatelů. Autoři tudíž vymýšlí, jak by ještě mohli hudbu ke zvířatům dostat. „Plánujeme vlastní verzi Netflixu pro psy a kočky. Bude se jmenovat Petflix,” říká Ahmed.

Petflix by měl vysílat ze psí perspektivy. Psům nabídne videa procházek lesem ve fialovém filtru, což odpovídá psímu pohledu na svět.

Reklama

Související témata:

Doporučované