Hlavní obsah

Sponzor zaplatil ANO 900 tisíc, magistrát mu splnil pozemkový sen

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík v pořadu "Plníme sny sponzorů" vyzpovídali i utajeného svědka, který detailně zná poměry v brněnském ANO.Video: Jiří Kubík, Sabina Slonková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Slonková a Kubík zkoumali nejasnosti ve financování kampaně hnutí ANO z komunálních voleb.

Článek

Jaromír Černý a jeho manželka Eva sepsali s hnutím ANO 13. listopadu 2014 darovací smlouvy. Každý na 450 tisíc korun. Podle výroční finanční zprávy za rok 2014 se tak zařadili na 4. a 5. místo největších sponzorů hnutí ANO.

I když obě strany svorně tvrdí, že dar politiky k ničemu nezavazuje, Černému se štědrost vyplatila. Město, kterému vládne ANO, s ním směnilo pozemek, který do té doby ležel ladem, za lukrativní majetky.

„Šrot v účetnictví“ 

Kontrolor brněnské organizace ANO Miroslav Vala si už začátkem roku 2015 zapsal do své zprávy o kontrole stranického účetnictví následující poznámku: „Je hnutí ANO Evě a Jaromíru Černým něčím vázáno?“

Majitel firmy CD XXI Jaromír Černý, který společně s manželkou věnoval hnutí ANO 900 tisíc korun.

Pátrání reportérů po okolnostech velkého daru a po tom, co následovalo, zachycuje dokument s názvem Kdo chce vládnout Brnu: Plníme sny sponzorů, který můžete zhlédnout v úvodním videu.

Miroslav Vala se po komunálních volbách 2014 odpovědi na svou otázku nedočkal, stejně jako mu šéfové brněnského ANO nevysvětlili, proč je účetnictví v takovém nepořádku. Vala záhy z hnutí odešel. „Takový šrot, který mi předložili ke kontrole, jsem v rukách nikdy neměl,“ napsal do své kontrolní zprávy muž, který se účetnictvím zabývá přes čtyřicet let.

Vokřál: Letos budeme transparentní 

Paradoxem je, že o zmatcích ve financování kampaně hnutí ANO před komunálními volbami v Brně v roce 2014 dnes otevřeně mluví i primátor Brna a volební lídr ANO Petr Vokřál. „Po všech těch problémech, co jsme s tím měli, už nechceme riskovat vůbec nic. Financování kampaně chceme dělat naprosto transparentním, jednoznačným způsobem,“ říká nyní Vokřál.

Nicméně jedna věc související s kampaní 2014 brněnské ANO pronásleduje dodnes. Je jí právě obrovský dar manželů Černých, který staví do velmi zvláštních souvislostí loňské rozhodnutí rady města Brna o výměně řady lukrativních pozemků za pozemek firmy CD XXI Jaromíra Černého v brněnské části Bohunice.

Tento pozemek v Brně-Bohunicích směnil sponzor Černý s městem za pět jiných pozemků a jednu nemovitost na různých adresách Brna.

Vedení města v čele s bývalým primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) právě na těchto pozemcích původně chtělo stavět hokejovou halu pro jedenáct tisíc diváků, pak si to ale rozmyslelo, rozhodlo se pro přestavbu haly za Lužánkami a firmě CD XXI zůstal velký pozemek u kampusu Masarykovy univerzity ležet ladem. V územním plánu přitom bylo uvedeno, že zde smí být pouze zařízení pro sport a rekreaci, takže na jiný účel jej firma využít nemohla.

„Město vytrhlo firmě trn z paty“ 

„Stavby pro sport a rekreaci jsou v podstatě vždycky stavby veřejné, tak předpokládám, že firma vyvíjela určitý tlak na město, aby ty pozemky koupilo, případně směnilo,“ říká bývalý náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (dříve ODS, nyní Brno+). „A město (pod vedením Petra Vokřála, pozn. red.) tomuto zájmu vyhovělo, a společnosti CD XXI tak vytrhlo trn z paty, protože toto skutečně nejsou pozemky, které jsou využitelné pro klasický development.“

Podobně mluví další z bývalých náměstků primátora Onderky Oliver Pospíšil (ČSSD), který navíc kritizuje, že se město rozhodlo pro směnu pozemků: „Vzhledem k tomu, že město šlo do směny, jež je principiálně pro Brno nevýhodná, tak na tom Brno zcela jistě prodělalo. Je jen otázkou odhadů a dohadů, jak velkou částku.“

"Směna pozemků s darem vůbec nesouvisí." Náměstek brněnského primátora a trojka na kandidátce ANO Richard Mrázek.

Podle směnné smlouvy, kterou město z podnětu současného náměstka primátora Richarda Mrázka (ANO) schválilo loni v lednu, se na první pohled nic nenormálního nestalo: město dalo Černého firmě CD XXI pět pozemků a jednu nemovitost v hodnotě (podle znaleckých posudků) 85 milionů korun a od Černého firmy získalo pozemek u kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích v hodnotě 80 milionů korun. Zbylých pět milionů Černý městu doplatil.

„Brno na tom prodělalo“ 

Problém je ale v tom, že na pozemcích, jež město dalo protihodnotou, mohlo Brno vydělat mnohem víc. „Brno na tom zcela jistě prodělalo. Mohlo to jít do soutěže, mohly se ty pozemky využít pro bytovou nebo smíšenou výstavbu,“ říká Oliver Pospíšil například k největšímu pozemku danému do směny, více než devíti tisícům metrů čtverečních v brněnském katastru Ponava.

Firma CD XXI sponzora hnutí ANO Jaromíra Černého díky této směně přišla k pozemkům nejen na Ponavě, ale i v katastru Staré Brno, Bystrc, Starý Lískovec a Trnitá – a hlavně: na těchto pozemcích už není územním plánem blokována jen k výstavbě sportovních a rekreačních zařízení.

Na pozemku v Bohunicích měl stát tento hokejový stadion. Město Brno si to ale ještě za primátora Onderky rozmyslelo a pozemek zůstal ležet ladem.

CD XXI byla dceřinou firmou velké architektonické společnosti A plus, která stojí například za návrhem kampusu Masarykovy univerzity. Zajímavou souvislostí je to, že v roce 2015 se stal většinovým vlastníkem této firmy majitel investiční společnosti DRFG David Rusňák, jinak též zeť ministryně financí Aleny Schillerové a další sponzor brněnského ANO z roku 2014 (v případě jeho daru 1,1 milionu korun se ukázalo, že hnutí nedisponuje žádnou darovací smlouvou). Ve chvíli, kdy Rusňák vstoupil do A plus, daly se do pohybu i věci kolem Jaromíra Černého: z firmy A plus odešel a jako stoprocentní vlastník CD XXI začal jednat s městem o směně pozemků.

Náměstek z ANO: „Že je to náš sponzor, jsme věděli“ 

Náměstek primátora Richard Mrázek (shodou okolností se svým jedním milionem korun jeden ze dvou největších sponzorů ANO v roce 2014) směnu pozemků obhajuje: „Chtěli jsme získat pozemky pro stavbu atletické haly.“ Směnná smlouva z loňského ledna počítala s tím, že se hala už začne stavět loni, že na ni mimo jiné přispěje svou dotací stát a že „předpokládaná hodnota veřejné zakázky na stavební práce činí 450 milionů korun bez DPH“.

Skutečnost? Hala se dodnes nestaví, státní dotace zatím žádná nepřišla a rada města Brna letos v červnu rozhodla o zvýšení rozpočtových nákladů na 830 milionů korun.

Brno nyní plánuje, že na pozemku postaví atletickou halu. Ještě se nezačalo stavět, plánovaná cena se ale už téměř zdvojnásobila.

„Ano, předpokládali jsme, že to vysoutěžíme levněji,“ říká dnes Mrázek.

Šlo město firmě CD XXI na ruku? A cítili se představitelé města z ANO zavázáni tím, že Jaromír Černý a jeho žena byli jedněmi z největších sponzorů hnutí ANO?

Náměstek Richard Mrázek, jinak nyní trojka na kandidátce brněnského ANO do letošních komunálních voleb, říká: „Ne, absolutně ne.“ Že jsou manželé Černí sponzory, Mrázek věděl, ale při jednáních o směně o tom prý nepadlo ani slovo. „Odpovím otázkou: Když vám dá dar někdo z blízkých, také se mu za to cítíte zavázán.“ Zároveň ale dodává, že jemu pan Černý ničím blízký není.

Sponzor Černý: „Sponzorské dary s tím nesouvisí“ 

Jaromír Černý v rozhovoru, jehož záznam také najdete v úvodním videu, popisuje anabázi s pozemkem v Bohunicích stejně jako bývalý náměstek primátora Kotzian, tedy že Brno za primátora Romana Onderky zde původně chtělo podpořit stavbu hokejové haly, ale pak si to rozmyslelo a pozemek zůstal firmě CD XXI bez využití. „Mrzelo nás to, protože jsme tomu věnovali víc než tři roky energie, práce a peněz a bohužel se to nezúročilo,“ říká Černý.

Primátor Brna a volební lídr ANO Petr Vokřál říká, že tentokrát bude financování kampaně naprosto transparentní. Slova sponzora Černého to ale poněkud relativizují.

V roce 2014 přispěl na kampaň novému hnutí ANO, které šlo do voleb s ambicí svrhnout Onderku z radnice, což se nakonec povedlo. Otevřel mu dar 900 tisíc korun cestu k tomu, aby nové vedení města dalo palec na nový projekt s atletickou halou?

Jaromír Černý odpovídá: „To nemá vůbec žádnou souvislost. Sponzorské dary nás, obyčejných občanů, samozřejmě souvisí úplně s něčím jiným, jako je všeobecná politika.“ A za chvíli dodává: „Někdy jsme prostě přispěli sociální demokracii, někdy ODS, hnutí A co Brno. Prostě když potřebují a mluvíme o tom, že se chystají dělat pěkné věci, tak je to přece v zájmu rozvoje města…“

V tomto případě se tedy jasně ukázalo, že směna pozemků v Bohunicích byla i v zájmu Černého firmy CD XXI.

Pohled do zákulisí brněnského ANO 

Hnutí ANO, které před čtyřmi lety kandidovalo do komunálních voleb s tím, že změní zažité praktiky ve městech a zpřetrhá klientelistické sítě, si tak v posledních letech v Brně vybudovalo sítě nové.

Jak v zákulisí fungují vztahy v brněnském ANO, jakou roli má náměstek Richard Mrázek a jaké zájmy má zeť ministryně financí David Rusňák, o tom v pořadu mluví i jeden z insiderů brněnské politiky, podnikatel a bývalý člen ANO.

Záznam pořadu "Kampaň na šalině: Plníme sny sponzorů" najdete ve videu umístěném nahoře.

Zde se pak můžete podívat na první část minisérie s názvem "Kampaň na šalině: Kdo chce vládnout Brnu":

V první části minisérie reportéři Slonková a Kubík zkoumali předvolební taktiku politických stran v Brně i způsob financování jejich kampaní.Video: Kubík/Slonková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované