Hlavní obsah

Spor o dokument ČT: Soud předběžně zakázal vysílat záběry dětí s autismem

Foto: Profimedia.cz

Budovy České televize.

Reklama

Několik dnů před plánovaným odvysíláním pořadu Infiltrace - Obchod s nadějí zakázal soud České televizi předběžným opatřením odvysílat část záběrů dětí s autismem.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 4 v polovině tohoto týdne vydal dvě předběžná opatření, kterými České televizi zakázal vysílat část pořadu Infiltrace - Obchod s nadějí. Televize má pořad odvysílat už v pondělí 12. dubna.

Předběžné opatření se týká záběrů dvou nezletilých dětí, které autoři dokumentu tajně natočili skrytou kamerou v průběhu terapie. Seznam Zprávám to potvrdil právník rodin Ondřej Moravec.

Pokud by ČT chtěla pořad i tak vysílat, musela by ho významně přestříhat. Podle Tomáše Hečka, který také zastupuje rodiče natočených dětí, nesmí televize použít zhruba pětinu videozáběrů a téměř třetinu audiozáznamů. Hečko dodal, že rodiče požádali o vícero předběžných opatření a je možné, že soud zákaz vysílání rozšíří i na další děti.

Celému případu jsme se podrobně věnovali zde:

Pořad zachycuje aktivity spolku, který provádí aplikovanou behaviorální terapii u dětí s autismem. Dokumentaristky v díle, který byl částečně natáčený na skrytou kameru, chtěly prověřit dle jejich slov „podivné praktiky péče o děti“.

„Prohřešky se tam kupí a v závěru je to celé obrovský podvrh. V zařízení provozují terapii lidé bez vzdělání, najímaní na ulici, již školí pedagogické pracovníky v metodě, kterou by měla proplácet zdravotní pojišťovna. Rodiče nemocných dětí celý cirkus sponzorují, a to nemalou částkou třiatřicet tisíc korun měsíčně,“ tvrdí v tiskové zprávě ČT spoluautorka pořadu Ivana Lokajová.

Odložené vysílání

Kontroverzní díl měla Česká televize odvysílat už v polovině března, avšak rodiče, kteří s dětmi na terapii dochází, své děti v ukázkách poznali. Začali ihned hlasitě protestovat, televize pořad stáhla a poslala na další posouzení.

Nově ho chce odvysílat v pondělí 12. dubna večer. Následovat má debata odborníků moderovaná redaktorem Danielem Stachem.

Seznam Zprávy oslovily ČT s dotazy, jak se k předběžným opatřením postaví. Zatím ale zůstaly bez odpovědi. Rodiny mají obavy, že Česká televize pořad v pondělí přesto odvysílá.. „Pro ty rodiče by to bylo devastující. Máme indicie, ze ČT stále hodlá pořad odvysílat,“ říká Hečko.

Reklama

Doporučované