Hlavní obsah

Přímo na stadionu jsme hledali Kuku, našli jsme dva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ve videoseriálu Nahrávky a nabíječky se tentokrát sešli bývalý fotbalista Pavel Kuka a velvyslanec Albánie v ČR Ilirian Kuka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtek večer se čeští fotbalisté v Edenu pokusí porazit Albánii a přiblížit se tak Euru. Před klíčovým utkáním kvalifikace jsme se na stadionu bavili s nejlepším střelcem zápasů proti Albánii Pavlem Kukou a s jeho jmenovcem.

Článek

Čeští reprezentanti mají skvěle rozehranou kvalifikaci o Euro 2024, a pokud večer porazí Albánii, budou už jednou nohou na turnaji nejlepších evropských týmů. Pavel Kuka, historicky nejlepší střelec zápasů proti Albánii, českému týmu věří. Varuje ale před přílišnou suverenitou. „Albánie dnes a před 30 lety, to je obrovský rozdíl po všech stránkách,“ říká v rozhovoru ve videu nahoře Kuka.

Zatím poslední měření sil s Albánií dopadlo pro Čechy dobře, přátelské utkání v roce 2021 vyhráli 3:1. Od doby, kdy jsme se se stejným soupeřem utkali v „ostrém“ soutěžním zápase, už ale uteklo víc než 30 let.

V kvalifikaci o EURO 1992 tehdejší Československo Albánii dvakrát porazilo a v obou zápasech skóroval kanonýr federální a později české reprezentace Pavel Kuka. „V Albánii byl plný stadion vojáků, celá země byla v žalostném stavu,“ vzpomíná 88násobný reprezentant a člen Klubu ligových kanonýrů.

V Edenu se Pavel Kuka potkal s mužem téhož příjmení, velvyslancem Albánie v Česku, jeho excelencí Ilirianem Kukou. „Albánci fotbal milují. S fotbalem jsme vyrostli, moc jiných radostí jsme jako děti neměli,“ řekl velvyslanec Kuka při vzpomínání přímo na tribuně fotbalového stadionu v Edenu, kde setkání obou Kuků zorganizovali Jindřich Šídlo se Zuzanou Hodkovou, moderátoři fotbalové série Seznamu Nahrávky a nabíječky.

V tipování výsledku čtvrtečního zápasu se Kukové neshodli. Jeho excelence pochopitelně věří svým Albáncům.

Nahrávky & Nabíječky II.

Foto: Seznam Zprávy

Zuzana Hodková a Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo, autor satirického pořadu Šťastné pondělí, a moderátorka SZ Byznys Zuzana Hodková se opět vydávají po stopách české fotbalové reprezentace. Důvod je jasný: Euro 2024. 

Poté, co loni české fotbalisty sledovali v Lize národů, je tentokrát doprovodí v kvalifikaci na šampionát. Zápasy a především jejich zákulisí vám přiblíží v sérii netradičně pojatých videí.

V době, kdy hrála česká fotbalová reprezentace v Albánii naposled, existovalo pramálo důvodů, proč tuto zemi navštěvovat. Dnes je ale všechno jinak.

Albánie se podle slov svého velvyslance pečlivě chystá na významný příliv českých turistů. Ty láká jak nedotčená příroda v horách, tak překrásné pláže na jihu země. Právě kvůli nim se Albánii přezdívá evropské Maledivy.

Kromě turismu však v Albánii ušel kus cesty i fotbal.

Pokud si někdo myslí, že do Edenu zavítala jedenáctka poloamatérů, je úplně vedle. Brazilský trenér Sylvinho do Prahy přivezl hned osm krajánků z Itálie a mimochodem i jednoho Sparťana, tím je Qazim Laci.

Ani jeden z reprezentantů nehraje ligu v Albánii, jedná se vesměs o Evropou vyzkoušené fotbalisty. Nakonec současná situace ve skupině E hovoří jasně: Albánie má po třech zápasech šest bodů a je na druhém místě, o bod za českým týmem.

Videosérie Nahrávky a nabíječky vzniká ve spolupráci s Hyundai, oficiálním partnerem české fotbalové reprezentace.

Reklama

Doporučované