Hlavní obsah

Ewerton je hráč baníkovské budoucnosti. Cena je ale vysoká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ewerton hostuje v Baníku Ostrava ze Slavie Praha.

Reklama

Brazilský záložník své výjimečné střelecké schopnosti prokázal i v posledním kole, kdy přesně trefil pravý horní roh teplické branky. Podílel se tak na vysoké výhře 4:1, kterou Baník po sérii domácích nezdarů už nutně potřeboval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sedmadvacetiletý brazilský záložník či křídelní útočník Ewerton je rozdílový hráč, který převyšuje českou ligu - shodují se experti. Baník Ostrava na něm může stavět mužstvo pro lepší budoucnost.

Jenže patří Slavii Praha, v moravskoslezském klubu je jen pro probíhající ročník 2023/2024 na hostování. Pokud ho chce Baník získat natrvalo, musí zaplatit opci, která není nikterak laciná. Jelikož s pražským klubem má smlouvu až do června 2025, výkupní částka se odhaduje na více než deset milionů korun.

Bude vedení Baníku ochotno takovou částku vynaložit? „Pokud se chce posouvat dál, mělo by investovat, nemělo by se bát vložit do posílení kádru i takové sumy,“ doporučuje zkušený trenér mnoha prvoligových klubů Pavel Hoftych, jenž brazilského hráče vedl v Mladé Boleslavi. „Ewerton by byl dobře vložený kapitál,“ soudí.

Zlevněné pivo

Své výjimečné střelecké schopnosti prokázal Ewerton i v posledním kole, kdy přesně trefil pravý horní roh teplické branky. Podílel se tak na vysoké výhře 4:1, kterou Baník po sérii domácích nezdarů už nutně potřeboval. A ukázalo se, jak je slávistická půjčka pro mužstvo hodnotná.

Jeho trefa na 3:0 vlastně zlomila zápas, Teplice jako celé jaro hrály odvážně a ofenzivně. „Pak už nebylo co řešit,“ přiznal trenér poraženého týmu Zdeňko Frťala.

Ewertonův gól měl přidanou hodnotu i pro fanoušky, neboť hráči jim slíbili, že každou trefou zlevní pivo na stadionu o tři koruny. Po Brazilcově zásahu už kleslo na 48 korun. V konci utkání připojil Baník ještě jeden gól, i zdatní konzumenti se museli snažit, aby se propili ke slevě…

Mužstvo po zisku tří bodů poskočilo na čtvrté místo tabulky FORTUNA:LIGY, hned za neohrozitelné trio Sparta, Slavia, Plzeň. Bodový odstup je ovšem pořád značný, na třetí Plzeň čtrnáct bodů.

„S Ewertonem by jí však Baník mohl konkurovat,“ prohlašuje Hoftych s upozorněním, že pražské kluby se nacházejí docela jinde. Mimo dosah ostatních.

Berte okamžitě

Vydařený zápas brazilského legionáře před vedení ostravského klubu zapíchl jasný požadavek: vykoupit ho ze slávistického závazku, uplatnit opci. „Neznám ekonomické okolnosti, podmínky smlouvy, ale napnul bych veškeré síly, abych ho získal,“ má jasno televizní expert Josef Němec, jenž ze svého mexického angažmá zná dobře mentalitu fotbalistů z Latinské Ameriky.

Jeho názor není ojedinělý. „Je pro český fotbal nadstandardní hráč, který má ovšem pořád ve hře rezervy, pořád neukázal všechno, co umí,“ připojuje se bývalý český obránce Milan Fukal, účastník mistrovství Evropy 2000, jenž dlouho působil v německé bundeslize.

Zároveň si však klade otázku, jak je to s charakterem hráče. „Po této stránce ho neznám,“ připouští. „Může mít ‚půlsezonu‘ dobrou, když pak dostane pevnou smlouvu, uspokojí se,“ přemítá.

Je pravda, že na hřišti Ewerton působí někdy až moc vlažně.

Usměvavý kluk

To však vyvrací Radek Klier, tiskový mluvčí FK Pardubice. Východočeský klub získal Ewertona na hostování z Mladé Boleslavi a trefil se do černého. Velkou měrou se podílel na historickém postupu Pardubic do nejvyšší soutěže na jaře 2020 a v klubu pak odehrál zdařile další celý – už prvoligový - ročník.

Zkušenosti s ním byly veskrze pozitivní. „Především se mi okamžitě vybavuje jako usměvavý kluk, pořád měl dobrou náladu, pořád se smál,“ sděluje Klier. To přenášel i na hřiště. „I když začínal na lavičce, přičemž žádný fotbalista ji nemá rád, nedával to najevo, nevytvářel špatnou atmosféru,“ říká pardubický funkcionář. „A jakmile dostal šanci, hned se zapojil, byl maximálně soustředěný a koncentrovaný,“ vypichuje jeho přístup.

Není divu, že vedení pardubického klubu stálo o to, aby Ewerton zůstal. „Nějaké pokusy proběhly,“ nezastírá Klier. Bylo to však marné – tehdejší mladoboleslavský trenér Karel Jarolím o tom nechtěl ani slyšet. Počítal s ním do základní sestavy.

Za rok Ewertona prodala Mladá Boleslav do mistrovské Slavie. Podle uznávaného odborného webového portálu transfermarkt.com za 800 tisíc eur (asi 20 milionů korun), smlouvu podepsal na tři roky.

Nenaplněné očekávání

Očekávání byla veliká. „Je pro mne velkým potěšením tu být,“ prohlásil při uvítání v červnu 2022. „Jsem hrdý na to, že jsem v nejlepším klubu v České republice,“ připomenul tři slávistické tituly za sebou. „V minulé sezoně jsem měl skvělá čísla, ale to je už minulost,“ uvědomoval si, že z předchozích úspěchů – jedenáct vstřelených gólů - se žít nedá. Velkou motivací byla pro něj dosud nepoznaná evropská scéna.

Nadšení bylo oboustranné. „Ewerton ukázal obrovskou kvalitu směrem dopředu. Jeho herní typologie nám během jarní sezony trochu chyběla, proto věříme, že bude pro Slavii posilou a uplatní svůj potenciál,“ uvedl sportovní ředitel Jiří Bílek.

Seriál Budoucnost světového fotbalu

Seznam Zprávy nabízejí nový seriál o dopadech nových trendů na nejpopulárnější sport:

V nabitém slávistickém kádru si pevné místo ovšem nevydobyl, na vině byly i zdravotní neduhy. Protihráči si dobře uvědomovali, jak vyspělého technického hráče mají před sebou, a nešetřili ho. Stačí připomenout ostrý likvidační zákrok zlínského obránce Martina Cedidly ve 2. kole ročníku 2022/2023, za nějž dostal trest na pět zápasů.

Ewerton byl však vyřazený na několik týdnů. Do tempa se dostával pozvolna, ostatní spoluhráči mu zatím ujeli. Ročník 2022/2023 už takto honosný pro něj nebyl, nastoupil do čtrnácti zápasů a zaznamenal dva góly.

Kvalita je drahá

Hostování se jevilo jako logické řešení. A v Baníku opět pookřál. „Je to povahově dobrý kluk, týmový hráč, člen party,“ říká o něm Hoftych. „A hlavně je už adaptovaný, nemusí si na české prostředí zvykat, je tu už dlouho,“ odkrývá další důležitou okolnost, k níž přihazuje i jeho angažmá na Slovensku.

Co se týče fotbalových předností, není o čem pochybovat. „Je nesmírně klidný, i složité akce řeší s přehledem, nepanikaří, ani když má proti sobě více soupeřů,“ vypichuje Hoftych snad nejvzácnější vlastnost. Z ní vyplývá i účinné zakončení.

V dresu Baníku se už trefil v ligových zápasech devětkrát. „Umí rozhodnout zápas i z křídelních prostor,“ upozorňuje Hoftych s připomínkou, že to dokážou v takové kvalitě rovněž sparťanská legionářská tykadla: slovenský Lukáš Haraslín a srbský Veljko Birmančević. „Ewerton se jim vyrovná,“ nepochybuje nynější sportovní manažer druholigové Viktorie Žižkov.

Proto vedení ostravského klubu doporučuje uplatnit opci. „Nebude to levné, ale kvalita něco stojí,“ nezastírá Hoftych. „Pokud Ewerton zapadá do mozaiky toho, co chce Baník hrát, tak jinou možnost nevidím. Pokud se chce klub rozvíjet, měl by investovat,“ opakuje.

Stanovisko klubu k této palčivé otázce je předvídatelné. „Je to stále otevřená záležitost,“ sděluje tiskový mluvčí Marek Lorenc. „Ve hře jsou různé varianty, ale v aktuální fázi sezony to nebudeme více komentovat a chceme se plně soustředit na závěr sezony,“ dodává.

Každopádně Ewerton je v nynější formě a rozpoložení velice luxusní zboží.

Ewerton Paixão da Silva

Narozen 28. prosinec 1996, Laranjal do Jari, Amapá - Brazílie

hráčská kariéra

Esporte Clube São Bernardo (2015-2016),ViOn Zlaté Moravce/Slovensko (2016-2018), FK Mladá Boleslav (2019-2020), FK Pardubice (2020-2021), FK Mladá Boleslav (2021-2022), Slavia Praha (2022-2023), Baník Ostrava (2023-2024).

Úspěchy: vítěz Českého poháru 2022/2023

Reklama

Doporučované