Hlavní obsah

Fanoušci se rozloučili s legendárním barcelonským stadionem Camp Nou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci na barcelonském stadionu Camp Nou.

Reklama

Hráči fotbalového klubu FC Barcelona si naposledy zahráli na svém domovském stadionu Camp Nou, před tím, než projde velkolepou rekonstrukcí. S původním stadionem se v neděli rozloučili výhrou i řadou vzpomínkových akcí.

Článek

Stadion Camp Nou, který je domácím hřištěm fotbalového klubu FC Barcelona, v neděli večer na dlouhou dobu potemněl. Kdy znovu otevře své brány fotbalovým nadšencům, zůstává nejasné.

Barcelonský stadion, který tamnímu týmu slouží už od roku 1957, čeká v příštích týdnech částečná demolice následovaná zevrubnou rekonstrukcí. Se starým Camp Nou se fanoušci mohli naposledy rozloučit v neděli, kdy se domácí Barcelona utkala v rámci soutěže La Liga s týmem Real Mallorca.

Server The Athletic popisuje, že na stadionu večer zavládla nostalgická atmosféra. U tamního obchůdku se suvenýry se údajně tlačily davy fanoušků, kteří chtěli svým podpisem ozdobit velkou vzpomínkovou fotku nebo se vyfotit s historickými trofejemi.

Když na hřiště původního stadionu Camp Nou nastupovala poslední barcelonská jedenáctka, která si na něm kdy zahraje, tribunami se rozezněla klubová hymna. Záběry, které zachycují, jak fanoušci bez hudebního doprovodu zpívají chvalozpěv, sdílel následně klub na svém twitterovém účtu. Doprovodil je pouze slovy „husí kůže“.

Slavnostní nálada vydržela během celého zápasu. Poté, co Barcelona svého soupeře porazila 3:0, organizátoři na obrazovkách promítli video, které zachycuje klíčové momenty, jež se na Camp Nou odehrály, včetně slavných gólů Ladislava Kubaly, Johana Cruyffa, Hristo Stoičkova nebo Samuela Eto'o.

Záběry následně doplnila celá řada dalších rozlučkových vystoupení. Dlouholetí hráči klubu Sergio Busquets a Jordi Alba vzpomněli na bývalého trenéra klubu Tita Vilanovu, který zemřel v roce 2014 na rakovinu. Následovalo čtení básně, která byla napsána při příležitosti otevření stadionu, tradiční katalánský tanec i píseň na rozloučenou. Oslavy zakončil velkolepý ohňostroj.

Nejistá budoucnost

Tým FC Barcelona se dočasně přesune na stadion Estadi Olímpic Lluís Companys, který leží na druhém konci města. Za jak dlouho se budou moci fotbalisti a jejich fanoušci na Camp Nou vrátit, zůstává nyní nejasné.

Jak připomíná server The Athletic, stadion, který byl po většinu posledního půlstoletí největším fotbalovým „chrámem“ Evropy, začal v posledních desetiletích za sousedními stadiony plných luxusních VIP lóží zaostávat.

Přestavba stadionu se začala poprvé plánovat před více než dvaceti lety. Projekt ovšem neustále brzdily finanční či institucionální problémy. Teď konečně startuje. Starý stadion vystřídá nová stavba, která vznikne v rámci projektu Espai Barca v hodnotě více než 1,5 miliardy eur. Pyšnit se má nejmodernějšími technologiemi i udržitelností.

„Při našem návratu v prosinci 2024, pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, budeme mít nejlepší stadion na světě,“ oznámil minulý týden prezident FC Barcelona Joan Laporta. Vzhledem k tomu, jak se přestavba stadionu v posledních dvaceti letech protahovala, je ovšem možné, že i opětovné otevření stadionu budou provázet odklady.

Reklama

Související témata:
Camp Nou

Doporučované