Hlavní obsah

Africký pohár národů začíná. Hvězda turnaje měla pozitivní test na covid

Foto: Profimedia.cz

Kamerunský obchodník s fotbalovými předměty je na AFCON řádně připraven.

Reklama

V neděli 9. ledna začíná 33. ročník afrického poháru národů. Ten se uskuteční s roční, zpožděním v Kamerunu. AFCON 2021 byl primárně odložen kvůli nepříznivé pandemické situaci. Servírujeme základní přehled o celém šampionátu.

Článek

Africký pohár národů (AFCON = Africa Cup of Nations), tedy africká obdoba Eura, je mezinárodní turnaj pořádaný konfederací afrického fotbalu (CAF) tradičně ve dvouletých intervalech. V Africe se tak mezi sebou znovu utkají ty nejlepší národní výběry na kontinentě.

Stejně tak jako v případě Eura 2020, i AFCON 2021 byl vlivem covidové odložen na náhradní termín. Afričané ho termínově odsouvali dokonce dvakrát. Z původního ledna 2020 zkusili šampionát nejprve odložit na léto 2020. Zatímco v Evropě už se turnaj Euro podařilo zrealizovat, v Africe to možné nebylo. A muselo se tedy vše odložit o dalšího půl roku.

Pro evropské zaměstnavatele afrických hvěz znamenal první odklad turnaj příjemné zjištění. Kdyby se AFCON odehrál paralelně s Eurem, tedy v letních měsících, kdy si ligové soutěže berou dovolenou, byl by ohledně uvolňování hráčů na turnaj klid. O to větší trauma pak ale po dalším odkladu vyvolal termín finální. Hraje se v lednu, tedy mimo mezinárodní termínovou listinu FIFA. A to znamená, že ligové soutěže nezastavují a Afričané odlétají. Jejich kluby se tak v několika utkáních budou muset obejít i bez nich. Například Liverpool bez Maného a Salaha.

Turnaj oficiálně začne v neděli 9. ledna. Koronavirová epidemie, která kvůli nové variantě omikron znovu nabírá na síle po celém světě, ale začíná trápit pořadatele i účastníky už nyní. Pozitivní výsledky testů měli členové reprezentace Gabonu. Konkrétně jde o jednu z největších hvězd turnaje a kapitána výběru Pierra Emericka-Aubameyanga (Arsenal) a jeho spoluhráče Maria Lemina (Nice).

Oba hráči nyní čekají na potvrzující PCR test, Gabon přitom hraje první zápas už v pondělí, kdy se střetne s reprezentací Komor. V tuto chvíli tak není jisté, jestli do utkání hráči nastoupí.

Salah vs. Súdán

Na finálovém turnaji se představí celkem 24 týmů, které jsou rozdělené do šesti skupin po čtyřech. První dvě mužstva vzejdou ze skupin jako postupující. Ty v rámci osmifinále doplní čtyři nejlepší celky ze třetích příček. Šampionát vyvrcholí zkraje února, kdy se odehrají obě semifinálová utkání, bitva o třetí místo a nejočekávanější finále.

Podle aktuálních kurzů sázkové kanceláře Fortuny patří role favorita Senegalu (6:1). Těm sekunduje Egypt (7:1), historicky nejúspěšnější účastník turnaje, a Alžírsko (7:1), úřadující mistr z roku 2019. Mezi další kandidáty na celkové prvenství patří tradičně silné výběry Maroka, Pobřeží Slonoviny, Nigérie, domácího Kamerunu nebo Ghany. Roli největších outsiderů Fortuna přisoudila Súdánu, Komorám a Malawi (všechny celky s kurzem 400:1).

Žhavým favoritem na titul pro nejlepšího střelce šampionátu je podle očekávání Mohamed Salah (5:1, Egypťan z Liverpoolu) - nejlépe hodnocený hráč podzimní části anglické Premier League. Salaha bude v honbě za titulem pro krále střelců pronásledovat jeho liverpoolský spoluhráč Sadio Mané (8:1, Senegalec), Riyad Mahrez (9:1, Alžířan z Manchesteru City), Seb Haller (10:1, rodák z Pobřeží Slonoviny hrající za Ajax), nebo také Kelechi Iheanacho (15:1, Nigerijec z Leicesteru) a Pierre Emerick-Aubameyang (18:1, Gabonec z Arsenalu, který ale kvůli pozitivnímu testu na covid může přijít o úvodní zápasy).

Exslávista vs. parťák Schicka

AFCON 2021 se odehraje na celkem 6 různých stadionech. Stánky Olembe a Japoma Stadium, které dohromady pojmou kolem 110 tisíc diváků, patří k architektonickým ozdobám šampionátu. Významná porce utkání se ale odehraje v o poznání skromnějších arénách, z nichž pouze jediná přesahuje svou kapacitou hranici 30 tisíc míst (Stade Ahmadou Ahidjo).

Úvodní zápas odehraje tradičně hostitelská země. Kamerun se v něm představí v neděli od 17:00 SEČ proti Burkině Faso. Na soupisce domácích nechybí Andre Onana (dopingový hříšník z Ajaxu), exslávista Michael Ngadeu-Ngadjui nebo Karl Toko-Ekambi, který v dresu Lyonu řádně zatápěl pražské Spartě v rámci dvojutkání Evropské Ligy.

Burkinu Faso povede s kapitánskou páskou Bertrand Traoré, jenž během svého současného působení v Aston Ville herně ohromně vyrostl. Na stopera se postaví 22letý Edmond Tapsoba, spoluhráč Patrika Schicka z Bayeru Leverkusen, o němž se hovoří jako o vycházející hvězdě německé Bundesligy.

V Česku lze AFCON sledovat na streamech sázkových kanceláří.

Reklama

Související témata:
Africké mistrovství národů

Doporučované