Hlavní obsah

Když hvězdy bruslí. Jen z NHL proti Čechům nastoupí 76 milionů dolarů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Českou republiku čeká v sobotním semifinálovém zápase mistrovství světa výběr Švédska. Podívejte se, jak oba týmy „popisují“ peníze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předloni porážka 3:5, o rok dříve vítězství 4:2. Na loňském mistrovství světa v hokeji se česká a švédská reprezentace ani nepotkaly. Obě vypadly ve čtvrtfinále, kdy naše hokejisty vyřadily Spojené státy 3:0, Švédové proti Lotyšsku alespoň čestný gól dali.

V sobotu v prvním semifinále mistrovství světa proti sobě nastoupí šestý a osmý tým světového žebříčku. Za 26 zápasů, které proti sobě oba výběry v historii mistrovství světa odehráli, mají lepší statistiku Skandinávci. Vítězně odcházeli 16krát.

Čísla ale ukazují, že společného mají oba týmy více, než se může zdát.

Jako první srovnání se nabízí podívat se na smlouvy největších hvězd. Alespoň co se příjmů týče. Největší jména na obou stranách se dostala do první desítky nejlépe placených hráčů NHL. David Pastrňák si v Bostonu přijde na 11,25 milionu dolarů ročně, což ho řadí na osmé místo. Dvě pozice nad ním pak je severský obránce z Pittsburghu Erik Karlsson, který má v roční smlouvě o čtvrt milionu dolarů ročně více.

Hodnota hráčů se počítá podle jejich takzvaného cap hitu. Zjednodušeně jde o průměrný plat napříč délkou kontraktu. Data o mzdách hráčů jsou veřejně dostupná jen pro NHL, článek nepočítá s daty pro jiné ligy.

Celkově mají Švédové na turnaji hráče z NHL v celkové roční hodnotě 75,8 milionu dolarů (1,73 mld. Kč), Češi o zhruba 30 milionů USD (684,8 mil. Kč) zaostávají. Naši ale na domácím turnaji více spoléhají na hráče i z jiných lig, než je ta zámořská.

Z 25 hokejistů na soupisce jich na naší straně nastupuje v NHL „jen“ 11, David Špaček hraje v AHL, osm hráčů máme z domácí ligy. Švédové si ze severoamerické soutěže přivezli 18 hráčů. Pokud bychom tedy měli srovnávat průměrnou roční cenu jednoho hráče NHL u obou týmů, vyjde rozdíl mírně přes 171 tisíc dolarů (3,91 mil. Kč) na osobu.

Je ale místo na ledě, kde máme obrazně řečeno peněz víc. V brankovišti. Když brankáře srovnáme podle hodnoty jejich smlouvy, náš nejbohatší gólman má více než švédský nejbohatší, stejně tak je to i na druhém místě podle peněz a jen Dostál má o 112,5 tisíc dolarů méně než Jesper Wallstedt.

Zatímco Švéd se ale ještě na mistrovství v zápase mezi tyče nepodíval, Dostál s úspěšností zákroků necelých 93 % pomohl reprezentaci k třem výhrám. Včetně té včerejší, při které byl bezchybný.

Co se týče hráčů, kteří do Česka přijeli z NHL, jsou síly poměrně vyrovnané. Tedy ve dvou ze tří kategorií. Jen v obraně je obří rozdíl. Češi budou dobývat žlutou zeď s pěti hráči z NHL, jejichž smlouvy dohromady tvoří 40,4 milionu dolarů.

Kromě již zmíněného trojnásobného nejlepšího beka NHL Karlssona nastoupí proti našim také třeba jedna z největších hvězd Minnesoty Jonas Brodin, Viktor Hedman nebo jednička draftu 2018 Rasmus Dahlin.

Doporučované