Hlavní obsah

Zacha dal gól a je odpuštěno. Drama se šťastným koncem rozzářilo fanoušky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fanoušci českého týmu dorazili do O2 areny i nedaleké fanzóny na čtvrtfinálový zápas v hojném počtu.

Český hokejový výběr porazil ve čtvrtek večer USA. Na stadion a do fanzóny dorazilo více než dvacet tisíc fanoušků. Seznam Zprávy se vydaly na místo, aby zjistily, jaká je ve fanzóně atmosféra.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fanzóna před pražskou O2 arenou ve čtvrtek nejspíše zažila rekordní návštěvu. Ještě předtím, než se do akce pustili čeští hokejisté, odehráli v největší české hale svůj duel Kanaďané a Slováci a z řad obou národů dorazilo do fanzóny nemalé množství hokejových nadšenců.

Velká část z nich si nechtěla nechat ujít ani zápas českého národního týmu, oficiální fanzóny lákají hokejové fanoušky z celého světa na výbornou atmosféru, a kdy jindy by měla být lepší než při zápase domácích.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Hodina před zápasem se – i přes poměrně nízké zastoupení fanoušků amerického výběru ve fanzóně – nese v kalifornské náladě. S koncertem vystupuje kapela Red Hot Chili Peppers revival a představuje ve svém podání hokejovým fandům největší hity slavné kapely.

Zápas začíná

Jak se blíží začátek zápasu, fanzóna se rapidně plní. Zhruba 20 minut před startem opouští kapela stage a nastupuje DJ s osvědčenými českými písněmi. Zatímco se na obrazovkách promítají sestavy důležitého mače, které fanoušci oceňují jásotem, zejména při pohledu na hvězdnou první lajnu českého národního týmu, povídám si se dvěma fanoušky, kteří do Prahy přiletěli až ze Spojených států.

„Je to tu neuvěřitelné, jsme poprvé ve fanzóně a něco takového jsme ještě nikdy nezažili,“ říkají Matt a Corey, hokejoví nadšenci, kteří přiletěli do Prahy před dvěma měsíci a tak se do ní zamilovali, že zde zůstali až do hokejového šampionátu. „Jsem ze zápasu nervózní, myslím, že výsledek bude 3:2 pro Čechy,“ dodává Corey a směje se. Oba kamarádi mají v rukou několik prázdných kelímků od piva a hokejové odpoledne si náramně užívají.

Foto: Vojtěch Janků, Seznam Zprávy

Fanoušci Corey a Matt v pivním stanu před začátkem utkání.

Začíná zápas. Fanzóna je narvaná k prasknutí a spousta lidí menšího vzrůstu ani nemůže vidět na velkoplošnou obrazovku. Ve chvíli, kdy se z reproduktorů u obrazovky začnou ozývat povzbuzující pokřiky z vedlejší arény, většina fanoušků se svorně přidává a vytváří jedinečnou atmosféru.

Největší pozdvižení vzbuzuje David Pastrňák, který v samostatném úniku nepřekonal amerického brankáře. Po hlasitém řevu přichází zklamání a jsou slyšet povzdechy fanoušků. „Jak to mohl nedat,“ slyším od jednoho nedaleko mě.

Gólu se fanoušci dočkali až ve druhé třetině, kdy Pavel Zacha tečoval puk za záda brankáře Lindgrena. Přichází výbuch nadšení, vzduchem letí několik kelímků s pivem, za které jejich majitelé museli i se zálohou zaplatit 220 korun. To je ale netrápí. Zacha dal gól a to je teď hlavní.

Kromě oslav gólu se fanoušci nejhlasitěji projevují, když je vyloučen hráč českého týmu. K takovému incidentu došlo během druhé třetiny hned třikrát a pokaždé si sudí odnesli takový pískot, že by snad mohl být slyšet i v aréně, kde se hokejové klání odehrává.

Socha pro Dostála

Popularitu fanoušků si v druhé části hry získal kromě střelce Pavla Zachy také tvrďák Radko Gudas, který s pověstí sobě vlastní trápil americké forvardy. Každý jeho zákrok sklízí bujarý potlesk.

„Mám tep 170 na 150, ale hrajeme dobře a věřím, že to dopadne. Dostálovi by tady měli postavit sochu,“ říká fanoušek Matěj o přestávce. Samotná třetí třetina se nese ve znamení nervozity, Američané zvyšují tlak a s ním rostou i obavy českých fandů. S mírným zklidněním pomáhají alespoň stany, ve kterých se prodává pivo. Dnes mají mimořádně otevřeno i po desáté večer navzdory tomu, že se fanzóna nachází v obytné oblasti.

Foto: Vojtěch Janků, Seznam Zprávy

Matěj a jeho kamarád Adam před třetí třetinou.

Kromě samotného hokeje vzbuzuje velké pozdvižení moment, kdy se na obrazovce objevuje smějící se Petr Fiala s Markétou Pekarovou Adamovou a Vítem Rakušanem. Velká část návštěvníků jim zřejmě nepřeje hezký večer s hokejovou zábavou a na jejich konto se zvedá podobný pískot, jako kdyby rozhodčí zrovna vyloučili českého hráče.

Úplně opačný efekt způsobuje Jaromír Jágr. Ten se na obrazovce objevil hned několikrát a jeho úsměv vždy sklidil potlesk publika.

Kdo neskáče, není Čech

Jak čas ubíhá, jsou čeští fanoušci čím dál více nervózní a hlasité skandování, které celý zápas ve fanzóně doprovázelo, pomalu utichá. O to více si váží každé šance, kterou český tým produkuje, a každá je odměňována hlasitým jásotem.

Napětí se uvolňuje, až když se na tabuli s časomírou objevuje posledních deset vteřin do konce. Řevem se odpočítává každá vteřina, která dělí národní tým od vítězství. Několik fanoušků před hlavní stagí dokonce zapaluje velké prskavky, které se jim nějakým záhadným způsobem podařilo dostat skrze přísné kontroly u vstupu.

Ve chvíli, kdy zápas končí, propuká opět obrovský jásot, následně klasické „kdo neskáče, není Čech“ a hned vzápětí i skandování jména největšího hrdiny večera brankáře Lukáše Dostála, který si po právu odnesl cenu za nejlepšího hráče utkání.

Podívejte se na fotogalerii ze zápasu:

+18

Praha je prostě Praha

Minuty po utkání doprovází obrovská radost a úleva. Ještě dlouhou dobu po poslední siréně se před O2 arenou ozývají České pokřiky a zvuky trubek. „Jedním slovem bomba, ta atmosféra se musí zažít, my jezdíme na každé mistrovství, ale Praha je prostě Praha,“ říká fanynka Dana, která letos navštěvuje zápasy výhradně ve fanzóně.

A další se přidává. „Atmosféra byla perfektní, zápas byl z naší strany od půlky trochu slabší, chyběla naše aktivita. Bylo to vydřené vítězství a možná si ho Amerika zasloužila i víc a měla trochu smůlu,“ komentuje zápas fanoušek Mirek.

„Bylo to tady úplně skvělé, všichni jsme si to brutálně užili. Vyhrát zápas 1:0 je úžasné, atmosféra byla fantastická. Na mistrovství světa jezdím od roku 2010, letos jezdím jenom do fanzóny, ale i tak si to moc užívám,“ dodává další z mnoha spokojených hokejových nadšenců, který si ve čtvrtek našel cestu do pražských Vysočan.

Foto: Vojtěch Janků, Seznam Zprávy

Jeden z mnoha nadšených diváků po konci hokejového klání.

Česko už zná i tým, se kterým se utká v boji o finálový zápas. Jsou jím zatím neporažení Švédové. Zápas proběhne v sobotu ve 14:20 a jako vždy ho bude možné sledovat nejen u televizních obrazovek, ale i s dalšími sedmi tisíci fanoušky ve fanzóně vedle O2 areny.

Doporučované