Hlavní obsah

Zlatý sen se splnil. Češi nakonec Švýcary udolali 2:0

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Radost českých hokejistů po výhře ve finálového utkání.

Čeští hokejisté se v neděli utkali se Švýcary o zlatou medaili. Mistry světa se stali po čtrnácti letech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V neděli večer se v Praze rozhodovalo o vítězi letošního mistrovství světa v hokeji. Na led proti sobě nastoupili hokejisté z Česka a Švýcarska.

Zápas se už od začátku nesl v rychlém tempu a fanoušci na tribunách energicky fandili. Po splavujících šedesáti minutách nakonec zvítězil český tým 2:0.

V rámci první třetiny měly oba dva týmy šance skórovat, úsilí střelců většinou zmařily nepřesné střely, obránci nebo samotní brankáři. Čeští útočníci nicméně většinou drželi Švýcary pod tlakem.

Ve druhé třetině diváci přihlíželi hře „čtyři na čtyři“, kterou se Švýcaři snažili proměnit, český brankář Lukáš Dostál ale situaci ustál. Svou šanci zkusili následně i Češi, útočník Martin Nečas nicméně nakonec neskóroval. I když se oba týmy ve zbytku druhé třetiny snažily prosadit – především během přesilovek – ani jeden tým neskóroval.

+17

Hokejoví fanoušci na první gól čekali poměrně dlouho, a to i přes rychlé tempo zápasu. Češi sice vyvíjeli nátlak, ale švýcarská obrana byla ve většině případů precizní. První gól padl až v polovině poslední třetiny, postaral se něj David Pastrňák. Hosté se sice snažili situaci zvrátit, dostat se přes domácí obránce a gólmana Lukáše Dostála se jim ale nepodařilo.

Před závěrem Švýcaři odvolali i svého brankáře, ani přesila jim ale skóre dorovnat nepomohla. Prázdnou bránu nakonec využili Češi – David Kämpf totiž dvacet vteřin před koncem skóroval. Češi tak po čtrnácti letech opět vyhráli zlato na mistrovství světa v hokeji se skórem 2:0.

Doporučované