Hlavní obsah

„Nepřítel českého hokeje“ se stal občanem Ruska. Obchoduje tam s jablky

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

René Fasel.

Reklama

Nelíbila se mu vítězství českých hokejistů a nezastal se jich po verdiktu rozhodčích v bitce s Kanaďany v roce 1997. René Fasel si proto vysloužil přezdívku nepřítel českého hokeje. Teď si připsal „titul“ občana Ruské federace.

Článek

Bývalý prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel přijal ruské občanství. Zároveň získal většinový podíl ve firmě na pěstování jablek, ve které má podíl ruský oligarcha blízký prezidentu Vladimiru Putinovi. Informovala o tom ruská agentura Interfax.

Fasel o možnosti přijetí ruského občanství hovořil už v září 2021 v Petrohradě na kongresu IIHF. Agentuře TASS, která se ho na otázku občanství zeptala, bývalý hokejový hráč, rozhodčí a funkcionář ze švýcarského Fribourgu odpověděl, že je to jedna z možností. Podle něj je nemožné spočítat, kolik času během své kariéry v Rusku strávil.

Jako jednu z podmínek pro přijetí občanství si v té době stanovil výbornou znalost ruštiny.

Společně s právem nazývat se ruským občanem získal většinový podíl ve firmě Alma Holding, která vlastní rozsáhlé jabloňové sady v Krasnodarském kraji u Černého moře.

Do obchodního rejstříku, který potvrzuje akvizici společnosti, byl zapsán 10. února. Zbytkový podíl v Almě, který činí 46 procent, vlastní ruský oligarcha Gennadij Timčenko.

Faselův vztah k českému hokeji

Renému Faselovi z prestižních důvodů vadil český „zlatý hattrick“. A sympatiemi k Rusku se netajil už dlouhá léta.

Timčenko je členem mocenského kruhu blízkého ruskému prezidentovi Putinovi. Podle časopisu Forbes se jeho majetek v současnosti pohybuje kolem 18 miliard amerických dolarů, tedy asi 427 miliard korun.

V jeho vlastnictví jsou převážně firmy z petrochemického a plynárenského průmyslu. Od roku 2014 je na sankčním seznamu USA. Po ruské invazi na Ukrajinu se dostal i na soupisky Evropské unie a Velké Británie.

Oba muže spojuje kariéra v hokejovém prostředí. Fasel byl prezidentem IIHF mezi lety 1994 až 2021. Timčenko je prezidentem Kontinentální hokejové ligy (KHL) – nejvyšší hokejové soutěže v Rusku. Zároveň vlastní hokejový tým SKA Petrohrad.

Po konci v čele IIHF se jeho novou destinací stala právě KHL. Do vedení ligy přišel necelý měsíc po začátku ruské invaze na Ukrajině, ale sám tvrdí, že jeho funkce je pouze poradní.

Zisk ruského občanství potvrzuje jeho náklonnost k Putinově režimu. Po konci v čele IIHF vyzval nového předsedu a celou federaci, aby vyjádřili Rusku úctu za to, co přineslo světovému hokeji.

Jak upozorňuje nezávislá běloruská agentura Nexta na svém twitteru, Fasel byl v minulosti servilní i vůči běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V reakci na zmanipulované volby a krvavé potlačení protivládních protestů IIHF odebrala Bělorusku pořadatelství hokejového mistrovství světa v roce 2021. Fasel se Lukašenka zastal a krok federace veřejně kritizoval.

Je dalším z řady prominentních západních osobností, které získaly občanství Ruské federace a otevřeně Putinův režim podporují. V minulosti občanství obdrželi například francouzský herec Gérard Depardieu nebo americký akční herec Steven Seagal.

Reklama

Související témata:

Doporučované