Hlavní obsah

Hráči AC Milán opustili hřiště kvůli rasismu. Šéf FIFA chce vylučovat týmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Asatur Yesayants, Shutterstock.com

Prezident FIFA Gianni Infantino na snímku z roku 2018.

Reklama

aktualizováno •

Brankář AC Milán Mike Maignan a jeho spoluhráči odešli ze hřiště během prvního poločasu sobotního utkání italské Serie A. Prezident světové fotbalové federace následně vystoupil s požadavkem na změnu pravidel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sobotní zápas italské nejvyšší fotbalové soutěže mezi týmy Udinese a AC Milán musel být přerušen kvůli chování domácích fanoušků. Ti od nástupu francouzského brankáře Mikea Maignana napodobovali opičí zvuky. Rozhodčí Fabio Maresca přerušil hru ve 38. minutě po vytrvalém rasistickém skandování, které přimělo hráče Milána rozhořčeně opustit hřiště, píše server Football Italia.

Incident vyvolal reakci mezinárodní fotbalové federace FIFA. Její prezident Gianni Infantino v neděli vyzval k automatickému vylučování týmů ze zápasů, pokud se jejich fanoušci dopustí rasistických urážek.

Brankář Maignan připomněl, že podobné urážky nezažil poprvé. „Musíme říct, že to, co se stalo, bylo špatně. Nejde o celé publikum, většina fanoušků chce fandit svému týmu a protihráče popíchnout. Tohle už ale nebylo normální,“ uvedl gólman pro stanici Sky Sport Italia.

K incidentu došlo krátce poté, co milánský záložník Ruben Loftus-Cheek poslal hosty do vedení nízkou střelou k tyči. Po prvním Maignanově zákroku se začaly z tribuny ozývat nadávky, na což brankář reagoval tak, že odešel z trávníku. Maignan se vyřítil do tunelu, spoluhráči a trenéři se ho snažili uklidnit. Po asi desetiminutovém přerušení se zápas znovu pokračoval.

„V prvním poločase se to stalo při prvním gólovém kopu. Najednou jsem slyšel opičí zvuky. Tehdy jsem ale ještě nic neřekl. Když jsem si šel podruhé pro míč, slyšel jsem to znovu. Pak už jsem to řekl rozhodčímu,“ popisuje Maignan. „Byl jsem naštvaný, protože se to nestalo poprvé. Nechtěl jsem hrát, ale jsme rodina a nemohl jsem takhle opustit své spoluhráče.“

Kromě jeho spoluhráčů mu vyjádřili podporu i protivníci z Udinese. Za brankáře se postavil i jeho milánský tým. Ten na sociální síti X, uvedl, že „v naší hře není absolutně žádné místo pro rasismus: Jsme zděšeni. Jsme s tebou, Miku.“

Šéf fotbalové federace Infantino následně v neděli vystoupil s poměrně radikálním návrhem.

„Kromě třístupňového procesu (zápas přerušen, zápas znovu přerušen, zápas zrušen) musíme zavést automatické vyloučení pro tým, jehož fanoušci se dopustili rasismu a způsobili přerušení zápasu, a také celosvětové zákazy vstupu na stadion a trestní obvinění pro rasisty,“ uvedl na sociální síti X.

„FIFA a fotbal projevují plnou solidaritu obětem rasismu a jakékoli formy diskriminace. Jednou provždy: Ne rasismu! Ne jakékoli formě diskriminace! Události, které se odehrály v sobotu v Udinese, jsou naprosto odporné a zcela nepřijatelné,“ dodal Infantino.

Aktualizace: Doplnili jsme reakci prezidenta FIFA.

Reklama

Související témata:

Doporučované