Hlavní obsah

Plaváním v USA otřásá skandál. Transgenderová plavkyně drtí své soupeřky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Transgenderová plavkyně Lia Thomasová na letošních závodech ve Filadelfii.

Reklama

Americké sportovní plavání má velký problém. Transgenderová plavkyně Lia Thomasová plave na univerzitní úrovni nejrychleji v celých USA. Mnozí se proti její účasti v kategorii žen bouří, že to není vůči soupeřkám fér.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Není to fér vůči všem ostatním plavkyním, které se narodily jako ženy. Lia Thomasová je začala svými časy na 200, 500 a 1650 yardů volným způsobem doslova drtit. A to podstatné: Lia Thomasová se narodila jako muž.

Není to tak dávno, co soutěžila po tři roky na univerzitní úrovni NCAA ještě mezi muži. Naposledy v roce 2019. Pak ale absolvovala rok léčby na snížení hladiny testosteronu, aby mohla závodit mezi ženami. Poté, co se tak stalo, jsou její časy sice horší, než když byla mužem, stále však o hodně lepší než časy nejrychlejších žen na univerzitní úrovni. Například rychlejší i než vítězné časy na loňském mistrovství NCAA.

Podle pravidel

Vtip je v tom, že Lia Thomasová sama vlastně nic neporušila. Postupovala tak, jak jí povolují nastavená pravidla NCAA. Její působivé výkony však vyvolaly odpor mezi těmi, kdo se domnívají, že pohlaví při narození by ji mělo diskvalifikovat ze soutěžení na ženských sportovních akcích.

Klíčová otázka proto zní: Byla pravidla NCAA navržena tak, aby zajistila rovné podmínky? Jsou spravedlivá vůči „cisgender“ atletkám, jejichž genderová identita odpovídá pohlaví, které jim bylo určeno při narození?

Zatímco ona sama je boží dítě, je to biologický muž, který soutěží se ženami.
Cynthia Millenová

Mnozí se domnívají, že nikoli. Celá kontroverze se ještě prohloubila poté, co na protest proti vzniklé situaci odstoupila po 30 letech práce v americkém plavání zástupkyně organizace USA Swimming Cynthia Millenová.

„Rekordní dominance transgender sportovkyně v univerzitním ženském plavání je hrubě nespravedlivá, a proto se již nemůžu účastnit sportu, který umožňuje biologickým mužům soutěžit se ženami,“ napsala v rezignačním dopisu.

„Muži jsou jiní než ženy, muži plavci jsou jiní než ženy a vždy budou rychlejší než ženy… Zatímco ona sama je boží dítě, je to biologický muž, který soutěží se ženami. Bez ohledu na to, kolik léků na snížení testosteronu bere, vždy bude biologický muž a bude mít výhodu,“ zdůraznila.

Pobouření rodiče ostatních dívek už napsali dopis řídícímu orgánu vysokoškolských sportů požadující změnu pravidel. Hraje proti nim ještě jedna věc. Není totiž jasné, zda by byla Thomasová způsobilá soutěžit v plaveckých soutěžích v USA nebo mimo ně, pokud by se rozhodla pokračovat ve své plavecké kariéře i po této vysokoškolské sezoně.

Phelps: Je to jako doping

Sama Thomasová přiznala, že si nebyla jistá tím, jak by její plavecká kariéra mohla vypadat po změně pohlaví. V bazénu prý ale nyní našla úlevu.

Jedna z jejích soupeřek mezitím popsala realitu z pohledu ostatních děvčat. „Všechny se cítí sklíčené, protože bez ohledu na to, kolik práce tomu daly, vědí, že prohrají… Nemají šanci vyhrát. Když někdo vyhraje závod, obvykle všichni tleskají, křičí a jásají. Lia se ale dotkla stěny a bylo tam ticho. Když pak Anna Kalandadze skončila druhá, dav propukl v potlesk.“

Michael Phelps, nejúspěšnější a nejvíce dekorovaný olympionik všech dob, označil spor za velmi komplikovaný. Vzápětí ale dodal, že sport k tomu, aby byl spravedlivý, potřebuje „rovné podmínky“. Problematiku sportovců, jako je Thomasová, přirovnal k dopingu, aby si zajistili konkurenční výhodu v bazénu. V rozhovoru pro CNN Phelps zdůraznil, že se současnými směrnicemi NCAA je třeba něco udělat.

Reklama

Doporučované