Hlavní obsah

Spotřeba vína v EU klesne o osm procent, tržby vinařů spadnou na půlku

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Uzavření barů a restaurací s cílem zabránit šíření nového koronaviru snížilo celosvětově prodej vína a tržby evropských vinařů mohou klesnout o polovinu.

Článek

Pivovary musejí vylévat miliony litrů vína, ale koronavirus řádí také na vinicích. Letošní rok Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno počítá s tím, že tržby padnou na polovinu a prodeje se vrátí k obvyklým hodnotám až příští rok. Krize by však podle agentury Reuters mohla v odvětví způsobit nezvratné změny.

Evropští producenti, zvláště ve Francii, Itálii a Španělsku, již požádali o naléhavou pomoc. Francouzské vinaře navíc již zasáhla cla 25 procent uvalená Spojenými státy v reakci na dotace pro výrobce letadel Airbus.

„V Evropě uzavření tohoto důležitého distribučního kanálu může přinést snížení objemu o 35 procent a snížení tržeb o téměř 50 procent,“ řekl generální ředitel „vinné“ organizace Pau Roca. Neupřesnil však časový rámec tohoto poklesu. Roca uvedl, že distribuce se přesunula k maloobchodníkům a na internet, ale očekává se, že celková spotřeba klesne, spolu s cenami, což bude mít negativní dopad na obrat a zisk vinařů.

Nejvíce zasažené budou země ve Středomoří, protože silně spoléhají na prodej v barech, restauracích a terasách a cestovní ruch zůstane omezený i poté, co budou zrušena opatření omezující pohyb.

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume tento týden uvedl, že francouzští vinaři mají vážné problémy, a vyzval k větší pomoci ze strany EU. I když některé země podle něj začínají znovu otevírat přístavy, jako Čína, výhled pro nejbližší budoucnost nenabízí příliš optimismu. Dva největší trhy světa - Evropa a USA - by mohly podle něj snížit dovoz.

Mezinárodní obchod s vínem, tedy celosvětová hodnota vývozu vína, loni podle oganizace pro vinnou révu a víno dosáhl rekordních 31,8 miliardy eur (861,5 miliardy Kč). Největším vývozcem byla Francie, která vyvezla víno za 9,8 miliardy eur.

V pondělí EU odhadla, že spotřeba vína ve 27 zemích EU v sezoně 2019/2020 klesne o osm procent ve srovnání s průměrem za posledních pět let.

Reklama

Doporučované