Hlavní obsah

Stále více pacientů s meningokokem. Jde o boj s časem. Jak nemoc poznat a pomůže očkování?

Meningokok – rychlé onemocnění, které je třeba včas odhalit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku přibývá lidí s invazivním meningokokovým onemocněním. Za první polovinu letošního roku už je hlášeno 35 nemocných a tři mrtví. Loni za celý rok zemřeli tři lidé a 56 nemoc prodělalo. Celosvětově postihuje kolem půl milionu lidí ročně.

Článek

Meningokok je zrádný a jde o čas. Horečnaté onemocnění se v řádu několika hodin mění ve velmi závažné. K úmrtí může dojít už za 24 až 48 hodin. Probíhá natolik rychle, že i v sebelepším zdravotnickém zařízení nezvládnou člověka zachránit.

Ve vysokém procentu zanechává onemocnění následky. Po prodělané infekci má problémy 7 z 10 pacientů.

„Infekce je natolik agresivní a závažná, že oslabuje krevní oběh a dochází k tomu, že kvůli nedostatečnému prokrvení může dojít až k amputaci končetiny nebo poruše sluchu,“ říká praktická lékařka pro děti a dorost Hana Cabrnochová.

Po prodělané nemoci mají lidé často problémy se soustředěním a bolestí hlavy. Zrádná je také proto, že ji můžeme zaměnit s jinou chorobou, chřipkou či virózou.

Jak rozpoznat meningokoka?

Velmi nebezpečná může být tato nemoc pro děti. Existuje jedna z důležitých pouček, kterou by měl každý znát. V případě, že vaše dítě dostane vysokou horečku, vždy se podívejte, jestli nemá kožní příznaky.

„Jsou to krvácivé projevy na končetinách, které poznáte podle červených až červenofialových skvrnek. Když je stlačíte, tak nezmizí,“ vysvětluje Hana Cabrnochová.

Další příznaky se potom týkají přímo postižení nervového systému. A to ztuhnutí šíje, kdy se dítě nemůže posadit, nemůže předklonit hlavu. Příznakem bývá také světloplachost.

Proti této nemoci existuje očkování. Jak moc je účinné, kdy očkovat a kdy ne, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované