Hlavní obsah

„Staněk byl všem pro smích. Je neschopný,“ zní kritika z ČSSD. A ozývají se hlasy po jeho vyloučení

Rozpadne se kvůli ministru kultury Antonínu Staňkovi vláda?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr kultury Antonín Staněk svými slovy o „zradě, nevěře a slabosti“ na adresu stranického šéfa Jana Hamáčka na sebe seslal masivní kritiku kolegů z ČSSD. Někteří už volají po jeho vyloučení ze strany.

Článek

„Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který, doufám, již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana,“ vystartoval poslanec Petr Dolínek.

V patnáctičlenném klubu stojí za Staňkem už jen duo Jaroslav Foldyna a Jiří Běhounek, kteří mají blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Ale pro ukvapené vylučování nejsou i někteří další s obavou, aby ze Staňka neudělali chudáka mučedníka. Chtějí počkat minimálně do pátku, kdy u prezidenta Zemana proběhne schůzka s Hamáčkem a Staňkem.

Jinak ale nálada v Lidovém domě, centrále ČSSD, ukazuje, že většina politiků už ztratila poslední zábrany krýt svého kolegu Staňka, jehož považují za neschopného. Jako jeho největší chybu vidí to, že nedokázal zaměstnancům v kultuře zařídit vyšší platy, ačkoliv se tím veřejně několikrát chlubil.

„Poté, co dal několik rozhovorů, kde se ukázalo, že jako ministr nezná ani to, kolik je rozpočet jím spravovaného resortu, se na schůzce s předsedou Hamáčkem rozhodl podat demisi. Dá se předpokládat, že pokud se dospělý člověk rozhodne k takto zásadnímu kroku, nebude ho následně zpochybňovat. To bohužel je jen další důkaz, že pan Staněk by neměl zastávat takto odpovědnou funkci, jako je ministr,“ přidává se další člen vedení ČSSD, podle něhož byla chyba vyslat Staňka loni v červnu do vlády.

Ministr Staněk dnes na dotazy Seznamu, co říká takové kritice svých kolegů, neodpověděl. Doposud se nejčastěji chlubil tím, jak „stabilizoval“ rozpočet Ministerstva kultury a dojednal zvýšení platů lidem v divadlech nebo muzeích. Ve skutečnosti mu na příští rok právě na mzdy schází suma 400 milionů korun, kterou si sám nedokázal vyjednat tradičním způsobem, jako to dělají všichni ostatní ministři.

„Strašně se chlubil, že zvedne platy v kultuře, ale až pak zjistil, že na to nemá peníze v rozpočtu. Místo toho, aby šel vyjednávat peníze na Ministerstvo financí, celé to začal házet na Janu Maláčovou, aby to zařídila ona. Bylo to všem už trochu pro smích, jako kdyby nepochopil, že to je jeho rozpočet a jeho starost,” uvedl zdroj z vedení ČSSD.

Sám Antonín Staněk oponuje, že ve skutečnosti on je první ministr, který ministerstvo opravdu řídí. Tím zřejmě míní, že se nebojí divokých personálních změn, za něž ho chválí na Hradě. V Lidovém domě mu však připomínají, že na rozdíl od Zemanových úkolů nedokázal ani splnit zadání, které dostal od své strany.

„Vedení ČSSD mu například uložilo, aby do 31. května vypsal transparentní výběrové řízení na nového ředitele Národní galerie a uklidnil situaci ve svém resortu. Ani jedno z toho nesplnil, přestože ve funkci stále je. Místo toho ČSSD veřejně kritizuje a poškozuje. Nemůže za nás být ve vládě člověk, který není loajální a místo toho posílá podivné vzkazy přes média,“ říká šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Dodal, že sociální demokracie nemá nic proti tomu, že jako ministr kultury využil svého práva a odvolal šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Za zlé mu má, že nedokázal najít nového šéfa galerie a celou situaci srozumitelně vysvětlit veřejnosti.

Reklama

Doporučované