Hlavní obsah

Starosta Litoměřic vložil do kopule vyhlídkové věže poselství, zmínil i covid

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) vložil dnes do kopule, tzv. makovice, vyhlídkové věže Kalich poselství příštím generacím. Je v něm zmíněna i pandemie koronaviru.

Článek

Kromě toho vložil starosta do tubusu také stokorunu a padesátikorunu, pamětní minci k 800. výročí založení města, noviny, nynější soupis vedení města, orientační soupis cen zboží a služeb či popis stavebních úprav, které se na aktuálně rekonstruované věži dělají. Písemnosti z 18. a 19. století, které byly v makovici nalezeny 7. května, ukrývaly podobné informace, v kopuli bylo i tehdejší platidlo.

„V mém průvodním stručném slovu je zmínka o tom, že jsme převzali toto město po našich předcích, že tu je krásně postavené město s mnoha památkami, že se snažíme a staráme se o toto město i nadále,“ řekl starosta Ladislav Chlupáč. „Potom je tam stručná zmínka o tom, že si vážíme, že neprožíváme období válek, ale v tuto dobu prožíváme komplikované chvíle spojené s covidem, ale že věříme, že se vše dobře vyvine,“ doplnil starosta. Ve svém poselství na závěr budoucím generacím přeje, aby v Litoměřicích strávily krásné chvíle.

Původní kopule, která byla předlohou pro novou, bude zřejmě vystavena v chystané expozici na půdě Kalichu, spolu s ní by tam měly být i kopie až 200 let starých písemností, které má aktuálně Státní oblastní archiv v Litoměřicích. Odborníci písemnosti a mince prozkoumají, zakonzervují a poté naskenují.

Klempíř Martin Andráš, který kopuli spolu s tubusem vyráběl, dnes na dotaz ČTK řekl, že zhotovení trvalo tři dny. Měděná makovice vydrží i stovky let, neublíží jí ani voda, protože Andráš vše pečlivě zaletoval. „Makovička může mít tak dvě tři kila… Musel jsem se držet rozměru, to chtěli památkáři, abychom ho zachovali,“ doplnil klempíř. Od staré kopule se však ta nová liší puncem, jenž je pro klempířství typický.

Oprava věže Kalich začala minulý rok. Z vnitřních prostor, kde řemeslníci opravovali krovy, se přesunuli ven k opravě střešní krytiny. Dokončení oprav se plánuje na závěr tohoto roku.

Reklama

Doporučované