Hlavní obsah

Starostka: Babiš slíbil obcím jednorázovou kompenzaci

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš se sešel se starostkou Mnichovic, která vládu kritizuje kvůli dopadům opatření na obecní kasy (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Starostka Mnichovic Petra Pecková se setkala s premiérem Babišem. Podle ní by mělo jít o kompenzaci 1 000 korun na obyvatele.

Článek

Starostka Mnichovic Petra Pecková tak dlouho na sociálních sítích kritizovala vládu, že připravila obce o peníze, až se jí dostalo přijetí u premiéra Andreje Babiše.

Města a obce totiž musí ze svého zaplatit část takzvaných kompenzačních bonusů, jež vláda zahrnuje do své pomoci podnikatelům, kteří nemohli pracovat kvůli mimořádným opatřením v čase koronavirové epidemie.

Podle starostky Petry Peckové jí premiér Andrej Babiš na schůzce přislíbil, že vláda navrhne jednorázový příspěvek samosprávám, který by jim měl odebrané peníze pro podnikatele nahradit.

Schůzky se zúčastnily i ministryně financí Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, jež ve vládě zastupují Babišovo hnutí.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec však výsledky nechtěl komentovat s tím, že šlo o neformální schůzku a že o tom, co na ní padlo, bude ještě jednat vláda.

„Pan premiér přislíbil, že kompenzační bonus vrátí obcím příspěvkem na obyvatele. Bude o tom jednat se zástupci sdružení obcí tento týden a předloží ho snad 16. června do Poslanecké sněmovny ke schválení,“ řekla Seznamu po pondělní schůzce starostka Mnichovic.

Podle Petry Peckové by mělo jít o příspěvek, který jako první navrhl Senát. Mělo by tak jít o částku 1 000 korun za jednoho obyvatele.

Co schválila vláda

Vláda na pondělním jednání odpoledne (tedy až po schůzce Petry Peckové s Andrejem Babišem) schválila, že obce dostanou od státu příspěvek 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Celkové náklady budou 12,8 miliardy. Vláda to nyní navrhne Poslanecké sněmovně.

Dotace pod čarou

Zároveň však podle starostky premiér nemá v plánu obcím kompenzovat případnou další ztrátu, která může obecním rozpočtům přinést vládou schválenou možnost, že si budou moci odečíst letošní ztráty z loňských a předloňských daní.

Podle Peckové premiér odmítá v tomto případě poskytnout obcím náhradu proto, že podle něho jde jenom o odklad daně, jejž obce dostanou v dalších letech.

„Premiér také přislíbil, že vláda dá velké množství peněz do dotačních titulů, které už jsou vyhlášené a které už byly vyhodnocené, ale zůstaly v nich neuspokojené projekty. Tedy projekty, které sice splnily požadavky, ale skončily pod čarou, protože na ně nebyly peníze,“ říká Petra Pecková.

Mnichovická starostka uvedla, že je s výsledkem jednání u Andreje Babiše spokojena.

„Jestli tohle všechno dopadne, mělo to smysl,“ dodává starostka, která se s premiérem na sociálních sítích tvrdě přela několik dní.

Andrej Babiš pak ve svém pondělním pravidelném videoproslovu pro voliče Čau, lidi věnoval 11 minut času reakci na situaci v Mnichovicích.

Jejich starostka Petra Pecková vede do podzimních krajských voleb ve Středočeském kraji společnou kandidátku STAN, lidovců a SNK ED.

Seznam Zprávám řekla, že ji premiér na schůzce vyzval, ať řeší problémy přímo s ním, a ne na sociálních sítích.

„Neznamená to, že přestanu říkat, co si myslím,“ uvedla k tomu starostka Pecková.

Reklama

Doporučované