Hlavní obsah

Starostové mají nového lídra. Nechali si spočítat, jak může uspět

Foto: Profimedia.cz

Josef Bernard a STAN.

Reklama

Hnutí Starostové a nezávislí představilo v úterý jako lídra na Plzeňsku bývalého úspěšného politika sociální demokracie. Jaký výsledek od něho lze očekávat, si nechali spočítat už v únoru. Seznam Zprávy získaly výsledek.

Článek

Když předseda hnutí STAN Vít Rakušan na úterním představování kandidátů na hejtmany a hejtmanky mluvil o ambici mít po podzimních krajských volbách čtyři hejtmany, měl vedle opakovaně úspěšného Martina Půty z Liberecka na mysli i exhejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda.

Právě on se po odchodu ze sociální demokracie a poté i hejtmanského postu stal jedním z lídrů, do nichž Starostové vkládají naděje na úspěch.

Ambici, že s Bernardem mohou v Plzni získat hejtmana, podtrhuje průzkum, který si nechali Starostové udělat už v únoru a který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Čísla v průzkumu ukazují, že voliči, na které STAN míří, se s bývalým sociálním demokratem a nyní lídrem starostenského hnutí dobře identifikují.

Z výzkumu vyšlo, že sice téměř polovina dotázaných Josefa Bernarda nezná, ale ti, co jméno znají, hodnotí lídra STAN veskrze pozitivně, zejména protože si jej spojují s prací pro kraj.

Jedním z největších problémů, které Josef Bernard v únoru u voličů podle průzkumu měl, bylo to, že tehdy reprezentoval sociální demokracii. Odpovědělo tak 13 procent dotázaných. Dalším 13 procentům se jednoduše jen nelíbil.

Téměř polovina dotázaných pak nedokázala říci, za jakou stranu kandidoval v roce 2016. Téměř třetina věděla, že to bylo za ČSSD, a 7 procent ho mylně přiřadilo právě ke STAN.

„Lidé, kteří hodnotí STAN pozitivně, mají také významně častěji příznivý dojem z Josefa Bernarda,“ rozebírají data autoři průzkumu.

Průzkum se věnuje i otázce, jak bude veřejné mínění pracovat s informací, že Bernard opustí ČSSD.

Jeho kandidaturu v barvách Starostů by v únoru uvítali zejména voliči STANu. K tomuto stanovisku se přihlásilo 21 procent oslovených. Stejná část oslovených naopak míní, že by Josef Bernard už kandidovat neměl.

„Nejčastěji tento názor vyjádřili voliči ČSSD a KSČM a odpůrci Josefa Bernarda,“ charakterizují skupinu autoři průzkumu.

17 procent oslovených - nejčastěji voliči ANO - by pak uvítalo, kdyby exhejtman kandidoval za nové uskupení.

„Josef Bernard je velká posila, skutečně čekám velké vítězství,“ komentoval kandidaturu někdejšího politického rivala svého hnutí na Plzeňsku předseda STANu Vít Rakušan.

Josef Bernard před čtyřmi lety jako kandidát ČSSD skončil v krajských volbách druhý, po volbách však dokázal dohodnout krajskou koalici, stal se hejtmanem a odsunul vítězné hnutí ANO do opozice.

Nyní má za úkol volby jako lídr STANu vyhrát. Starostové (kandidátka, kterou vedli) v posledních krajských volbách na Plzeňsku získali 8,15 procenta hlasů, ve sněmovních volbách v roce 2017 však se 4,85 procenta zůstalo hnutí pod hranicí volitelnosti.

Reklama

Doporučované