Hlavní obsah

Mise na Mars odstartovala. NASA vysílá k planetě vozítko s helikoptérkou

Přenos startu rakety.Video: NASA

 

Reklama

aktualizováno •

Raketa Atlas V ve čvrtek kolem druhé hodiny odpolední našeho času odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě a vynesla do vesmíru robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost). To má příští rok v únoru přistát na Marsu.

Článek

NASA přitom už několikrát start vozítka odložila. Pokud by i dnes byl start rakety odložen, znamenalo by to podle serveru Space.com posunutí celé mise až o 26 měsíců.

Vozítko má na Marsu za úkol hledat známky možného života a zároveň vyzkoušet nové technologie pro případné další průzkumné lety. Se svou třímetrovou délkou jde o největší a nejtěžší zařízení typu rover, které konstruktéři NASA sestrojili. Perseverance je oproti svým předchůdcům nejen větší, ale také vybavenější. Sonda ponese celkem 23 kamer, tedy více než kterákoli vesmírná mise. Část z nich má sloužit pro zkoumání povrchu, další mají pomáhat při přistání a navigaci.

Perseverance má na Marsu hledat známky možného minulého života i vyzkoušet nové technologie.Video: AP

Novinkou je malá robotická helikoptéra nazvaná Ingenuity (Důvtip), která je prvním vrtulníkem, jenž by měl vzlétnout v řídké atmosféře na Marsu. V rámci prvního letu se nejdříve vznese jen pár metrů nad zem. Po úspěšném letu má zkoumat blízké okolí vozítka, a to vždy jen po několik minut.

O průzkum Marsu je v posledních letech stále větší zájem. Jen tento měsíc k němu vyrazily dvě sondy.

Z japonského vesmírného střediska Tanegašima odstartovala raketa se sondou Al-Amal (Naděje) Spojených arabských emirátů, která je první arabskou meziplanetární misí. K Marsu by měla sonda dorazit v únoru, zkoumat ho ale bude jen z oběžné dráhy.

Minulý týden odstartovala k druhé nejmenší planetě sluneční soustavy také čínská raketa Dlouhý pochod 5, která má k Marsu nasměrovat družici s přistávacím modulem a průzkumným vozítkem. Půjde o první pokus Číny o přistání na Marsu.

Reklama

Doporučované