Hlavní obsah

Stát chce znovu řidičáky na zkoušku. Zkrotí mladíky za volantem?

Duel o řidičských průkazech na zkoušku.

 

Reklama

Ministerstvo dopravy zvažuje, že by mohlo znovu vrátit do hry návrh řidičáků na zkoušku. Věří, že tak přiměje mladé řidiče k opatrnější jízdě. Průkaz by platil dva roky a šofér by o něj přišel po nasbírání šesti bodů. Změnu by uvítala třeba organizace BESIP. Autoškoly jsou ale spíše skeptické.

Článek

Stojí řidičák na zkoušku tedy skutečně za zkoušku? Téma dnešního Duelu Seznam Zpráv.

Ve studiu jsou ředitel organizace BESIP Martin Farář a Ondřej Horázný, předseda Asociace autoškol.

O řidičáku na zkoušku Ministerstvo dopravy uvažovalo už několikrát. Ministr Dan Ťok loňský návrh opřel o zkušenosti z Velké Británie. Nováčkům chtěl vydávat průkaz na dva roky s tím, že pro vybodování by stačilo už šest bodů. „První dva roky by se začínajícím řidičům mohly přestupky bodovat dvojnásobně,” hájil tehdy změnu Ťok.

V rámci bodového systému, který v Česku funguje od července 2006, přicházejí na rok o řidičský průkaz v současnosti všichni motoristé po dosažení dvanácti trestných bodů.

Řidičák na zkoušku chtěl prosadit i předchůdce Ťoka Zbyněk Stanjura z ODS. Novinku by uvítala i dopravní policie nebo dopravní psychologové. Podle nich si mladí řidiči připadají jako králové silnic a upozorňují na množství „diskotékových nehod“. Mladí řidiči také v poslední době stále častěji sdílejí svoji agresivní jízdu na sociálních sítích a nevěnují se plně řízení.

Autoškoly: Problém to jen odsune

Podle kritiků řidičáků na zkoušku ale změna k odpovědnějšímu chování začínajících šoférů nepovede. Některé autoškoly se obávají toho, že nováček si průkaz schová ze strachu na dva roky do šuplíku a pak teprve začne jezdit. Na silnici tak vyrazí ještě méně zkušený než po dokončení autoškoly.

Reklama

Doporučované