Hlavní obsah

Stát na nás nezapomněl. Vynechali nás schválně, zní z bazénů a saun

Vladana Horáková, generální ředitelka Aquapalace Praha, si stěžuje na nespravedlivé rozvolňování ze strany vlády.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Do pronajaté sauny se ve dvou nesmí, do plného nákupního centra nebo na akci pro stovky lidí ano. Provozovatelé bazénů a saun dál kritizují vládu, že rozvolňuje nespravedlivě. Jejich ztráty se mezitím zvyšují.

Článek

Provozovatelé saun a bazénů už poněkolikáté upozorňují na fakt, že nejzasaženější obor wellness, který je nejdéle zavřený, nemůže otevřít ani privátní zóny pro dva lidi, zatímco vláda povoluje postupně činnost ostatním. Otevřela nákupní centra, kadeřnictví, masáže, kosmetiku, fungují zoologické zahrady a parky i akce až pro 700 lidí.

Spor má skončit u soudu

Wellness centra opakovaně žádala o otevření privátních zón, argumentují nulovým rizikem přenosu covidu-19.

„Jde o wellness zóny pro dvě až čtyři osoby z jedné společné domácnosti. Tito lidé by byli sami v pronajaté sauně či v ozdravné koupeli. Jde o zcela bezpečnou službu, oproti kadeřnictvím a kosmetikám nepřijdou lidé do styku s jinou osobou. Nechápu, že třeba tatérství je otevřené, můžu si jít nechat udělat kérku. Nic proti kérkám, ale když chci investovat do svého zdraví v sauně, tak nemůžu,“ říká pro Seznam Zprávy Vlastislav Novotný, spolumajitel společnosti Infinit a předseda Sdružení wellness a saunových center. Mluví o obrovské frustraci oboru a o právní dohře.

Infinit

  • Na českém trhu působí od května 2003.
  • Má různé provozovny včetně wellness center, koupaliště, restaurace.
  • Za běžného provozu všechny provozovny navštíví denně v průměru tři tisíce lidí, za rok zhruba jeden milion návštěvníků.
  • Obrat v roce před covidem přesáhl 270 milionů korun.

„Příští týden podáváme kvůli diskriminaci žalobu na stát. A k tomu chystáme trestní oznámení na hlavní hygieničku, která svévolně rozhoduje. Jsou otevřena veřejná místa, přesto nám hygienička řekla, že nás dřív než 14. 6. neotevře. Nikdo nám doteď nezdůvodnil, podle jakých dat se rozhoduje, proč nesmíme otevřít. Podle mě na nás nezapomněli, vynechávají nás záměrně,“ říká pro SZ Byznys Vlastislav Novotný.

Co den, to miliony

Aquapark v Čestlicích, podle ankety agentury CzechTourism třetí nejnavštěvovanější turistický cíl v Česku a v evropském měřítku druhý nejnavštěvovanější aquapark, spočítal dosavadní ztráty na tržbách na 300 milionů korun.

„Loni byl uzavřen 150 dnů a nebyl pro nás vytvořen žádný dotační titul. Využívali jsme jen program Antivirus a vzhledem k tomu, že jsme nepropouštěli zaměstnance, tak jsme formou této dotace kompenzovali tak maximálně 30 procent veškerých nákladů a dva miliony měsíčně jsme dopláceli z vlastního jen na udržení personálu,“ vypočítává pro SZ Byznys Vladana Horáková, generální ředitelka Aquapalace Praha, který areál v Čestlicích provozuje.

Aquapalace Praha

– Patří do SPGroup miliardáře Pavla Sehnala. Působí v průmyslu, pojišťovnictví, obchodu s cennými papíry, realitní a developerské činnosti a službách (výstavnictví, hotelnictví a provoz aquaparku).

– Saunový svět s venkovní zahradou je největší v Česku, disponuje 18 saunami a prohřívárnami.

– Dvoupodlažní Fitness se rozkládá na ploše 1500 m2. Má luxusní Spa & Wellness i středisko zdravotních služeb Aquapalace Balneo & Medical, které se specializuje na léčebnou fyzioterapii.

– Součástí areálu je čtyřhvězdičkový hotel s 231 pokoji a kongresovým centrem pro 650 osob.

– Celý resort zaměstnává více než 250 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr a v sezoně dalších 500 brigádníků.

– Počet návštěvníků v běžném roce bez uzavírek se blíží 1,2 milionu.

Ke konci května to bude dalších 150 dnů uzavřeného provozu. Pomoc státu pokryje podle ředitelky tak 60 procent nákladů.

„To je smutná kapitola. Areál není postaven na to, aby se provoz přerušoval, trpí technologie. Každý zavřený den přicházíme o milion korun denně na tržbách,“ uvádí Vladana Horáková.

Vladana Horáková

– Pro Vienna House v minulosti otevřela a vedla v Praze čtyři hotely, řídila hotelovou skupinu Orea Hotels.

– Od roku 2008 působí v top managementu hotelu a aquaparku v Čestlicích.

– Souběžně vede hotelovou skupinu Golden Apple Hotels, která provozuje hotely v Harrachově a Mariánských Lázních.

– Působí jako pedagog na Katedře hotelnictví a v kolegiu rektora na Vysoké škole hotelové v Praze.

K aquaparku v Čestlicích přitom patří čtyřhvězdičkový hotel s 231 pokoji. Ten sice otevřít podle vlády mohou, ale nemají pro koho.

„Ten hotel je samozřejmě navázaný na pobyt v aquaparku,“ říká ředitelka Aquapalace s tím, že zatím není jasné, zda možností otevření hotelu ztratí nárok na veškeré kompenzace, přestože ve skutečnosti zůstane bez hostů.

„Na to nám vláda zatím jaksi nedala odpověď. Ty pomoci končí ke konci května a vůbec nevíme, co bude od června,“ má obavy žena, která v minulosti vedla síť Orea Hotels.

„Vláda si protiřečí a nikdo se s námi nebaví“

Provozovatelé další uzavření nechápou i vzhledem k masivnímu antigennímu testování ve firmách či školách.

„Je to v protimluvě tomu, co se vláda snaží říct. Že mají lidé dbát o své zdraví. Národ je po roce covidu úplně zdecimován,“ říká ředitelka čestlického aquaparku a dodává: „Nikdo s námi nemluví. Snažíme se číst mezi řádky. Sledujeme vývoj, vnitřní prostory restaurací by se mohly otevírat 7. 6. Nevidím důvod, proč bychom nemohli otevřít i my.“

Podobně mluví i Vlastislav Novotný z wellness sítě Infinit. „Když byla epidemická situace špatná, přestali jsme tlačit. Mně osobně umřela na covid babička, takže jsme to nezlehčovali. Ale když potom otvíraly kadeřnictví a masáže, chtěli jsme také otevřít privátní zóny, je tam nulové riziko nákazy. Po všech titulech pomoci od státu stále dotujeme naše náklady až do výše 3,5 milionu korun měsíčně.“

Za všechny členy sdružení odhaduje měsíční ztráty na tržbách na 300 milionů korun, za celý obor včetně veřejných a městských bazénů se dá ztráta podle Novotného počítat měsíčně na miliardu korun.

„My nechceme primárně kompenzace, my chceme podnikat. My to přežijeme, ale jen díky tomu, že jsme měli rezervu. Vím o jiných, kteří jsou zadluženi, i u lichvářů,“ mluví o situaci v oboru předseda Sdružení wellness a saunových center.

„Ministr Havlíček a MPO nám odpovídají na každý dopis, dotaz. Ministerstvo zdravotnictví nekomunikuje vůbec, neodpovídá téměř na nic,“ stěžuje si Novotný.

Reklama

Doporučované