Hlavní obsah

Stát přiznal exposlanci odškodné 300 tisíc, on chce u soudu dvacetkrát víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Případ exposlance Bronislava Schwarze začal řešit soud.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz byl řadu let stíhán a pak osvobozen. Začal soud, u něhož žádá 6 milionů.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2 začal ve čtvrtek projednávat případ, v němž se bývalý poslanec hnutí ANO a někdejší místopředseda výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz domáhá odškodného ve výši 6 milionů za nezákonné stíhání.

Bronislav Schwarz byl několik let vyšetřován, a dokonce souzen kvůli účasti na policejním zásahu z roku 2006, na němž se podílel ještě v době, než zahájil politickou kariéru. Velel policistům, kteří zadrželi několik lidí podezřelých kvůli drogám.

Při zásahu podle žalobců postupovali nelegálně. Případ se však táhl téměř deset let a Bronislav Schwarz byl nakonec soudem zproštěn viny.

Případ mu komplikoval i politickou kariéru, protože krátce po úspěšných volbách v roce 2013 ho Sněmovna vydala kvůli zmíněnému případu ke stíhání.

Poté, co byl u soudu osvobozen, obrátil se na Ministerstvo spravedlnosti a žádal odškodné. Bylo mu sice přiznáno, ale ne ve výši, s níž by byl spokojen.

Obrátil se proto na soud, u něhož nyní vyšlo najevo, že mu ministerstvo přiznalo 300 tisíc korun, exposlanec však žádá dvacetinásobek přiznané částky.

Zda se ho dočká, není jasné. Právníci státu jeho žádost zpochybňují, protože se přihlásil pozdě a nárok je podle nich promlčen.

Exposlanec se však brání, že musel čekat příliš dlouho na úřední verdikt, s nímž se mohl o odškodné přihlásit. Žádost tak podal až 16 měsíců od rozhodnutí, ačkoli lhůta je stanovená na 6 měsíců.

„Ministr spravedlnosti Pelikán mě ale ujistil, abych vyčkal,“ hájil se Schwarz s tím, že nebyl obeznámen se samotným rozhodnutím soudu.

Nyní musí Bronislav Schwarz do 30 dnů doplnit, jaká částka z celkových šesti milionů připadá na nezákonné stíhání, na nepřiměřenou délku stíhání a jaká na vzniklou újmu.

Jednání je odročeno na květen.

Reklama

Související témata:

Doporučované