Hlavní obsah

Nárok na náhradu škody stále existuje, na změně zákona nezáleží, říká exministryně

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Podle advokátky Kovářové stát na změněný přístup vlády nakonec doplatí.

Reklama

Vláda provedla úskok, když nařízená omezení kvůli koronaviru podřídila zákonu o ochraně veřejného zdraví. Tím se podle právníků zbavila povinnosti nahradit škody. Advokátka Daniela Kovářová věří, že nároky uznají soudy.

Článek

Bývalá ministryně spravedlnosti ve vládě premiéra Jana Fischera se nyní jako advokátka zaměřuje na rodinné právo. Stejně jako ostatní právníky ji nicméně zaujal postup vlády, která bez upozornění přestala vázat zákazy a nařízení v souvislosti s COVID-19 na krizový zákon. Ten podnikatelům i dalším zaručoval, že mohou od státu požadovat ušlé peníze. Zdravotní zákon však takovou možnost nedává.

„Stát se nemůže vykroutit z odpovědnosti za škody, které vznikly v souvislosti s nouzovým stavem,“ zdůraznila Daniela Kovářová pro Seznam Zprávy.

Podle advokátky se vláda snaží obejít krizový zákon marně, protože škody spojené s nouzovým stavem jsou nezpochybnitelné a soudci budou v první řadě hodnotit účel omezujících opatření. O který konkrétní zákon se vláda opřela, by mělo být druhořadé.

„Jsem přesvědčena, že soudci nebudou trvat na formalitách a posoudí nouzový stav jako jediné období s mnoha omezeními. K tomuto závěru mě vedou nejen stovky debat se soudci všech stupňů, ale zejména rozhodovací praxe Nejvyššího soudu a Ústavního soudu,“ zdůraznila Kovářová.

Už dřívější soudní verdikty podle advokátky potvrdily, že zodpovědnost státu za krizová rozhodnutí nevyplývá jen z konkrétního zákona, ale z obecných právních předpisů, jako je občanský zákoník. „Precedentem mohou být i povodně nebo požáry,“ doplnila exministryně.

Podnikatelé a živnostníci, kteří museli zavřít své provozy, proto podle Kovářové nemusejí panikařit. „Doporučuji všem vyčkat a shromažďovat podklady a důkazy o škodách. Lhůta k uplatnění náhrady škody činí šest měsíců, není tedy kam spěchat. A začne běžet až spolu se zjištěním výše škody, tedy nejdříve 1. dubna,“ uvedla advokátka s odkazem na datum, dokdy platí současná omezení.

Stát na změněný přístup vlády podle Kovářové nakonec doplatí. „Právníci se učí na fakultě, že důležitý je úmysl zákonodárce a smysl právní úpravy. Obcházení práva je postižitelný exces, což platí pro jednotlivce, společnosti i pro orgány státu. Nepochybuji o tom, že za obcházení krizového zákona dostane stát přes prsty od většiny soudců,“ dodala.

Podle Kovářové je přitom zřejmé, že Česká republika nebude mít dostatek financí na úhradu všech škod, které opatření proti koronaviru způsobí. „Moudrá vláda by předešla soudním sporům jiným způsobem odškodnění,“ poznamenala advokátka.

Reklama

Související témata:

Doporučované