Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval dva lidi kvůli pádu trojské lávky

Foto: Seznam Zprávy

Trojská lávka se zřítila 2. prosince 2017.

Reklama

Mezi obžalovanými je autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký.

Článek

Státní zastupitelství pro Prahu 7 ve středu obžalovalo dvojici mužů, kteří jsou obviněni kvůli pádu trojské lávky. Oběma hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle dřívějších informací čelí stíhání autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký.

„Jedné obviněné osobě je obžalobou kladeno za vinu, že při vypracování projektu provedla nedostatečné výpočty týkající se zatížení mostu,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. V tomto případě jde o Stráského, tomu žalobce dále vytýká, že nezohlednil vedlejší vliv zatížení větrem a teplotou nebo nedozoroval stavbu lávky.

Semeckému žalobce mimo jiné vytýká, že věděl o špatném stavu lávky a „neprovedl posouzení zatížitelnosti lávky a další postupy a opatření, které předepisují normy pro lávky ve špatném, velmi špatném a havarijním stavu“.

Oba muži se svým stíháním nesouhlasí, proti jeho zahájení letos v březnu neúspěšně podali stížnost.

Lávka, která spojovala Troju s Císařským ostrovem, se zřítila 2. prosince 2017. Při neštěstí se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně. Město loni každému ze zraněných dalo 50 000 korun. Další odškodnění vyplatila dvěma zraněným pojišťovna, výši odškodnění nesdělila.

Stavbu nové lávky pro chodce a cyklisty zahájil magistrát minulý měsíc. Dokončena má být do konce října 2020, stát bude 128 milionů korun. Přepravu na místě zajišťuje v současné době přívoz.

Reklama

Související témata:

Doporučované