Hlavní obsah

Státy V4 podle Tajaniho zaslouží trest. Za neochotu přijímat migranty

Foto: Profimedia.cz

Tajani opět kritizoval státy V4 kvůli odmítavému postoji k přijímání migrantů.

Reklama

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani dnes znovu kritizoval země visegrádské skupiny, kam patří i Česká republika, za jejich neochotu přijímat migranty z jiných zemí EU.

Článek

Země V4 by podle Antonia Tajaniho měly také převzít zodpovědnost za unijní problém, jinak budou potrestány. Tajani to dnes řekl agentuře ANSA v souvislosti s migranty na lodi italské pobřežní stráže, jež kotví na Sicílii a které italská vláda odmítá pustit do země bez slibu, že jí s nimi unijní státy pomohou.

„Kdyby země EU schválily návrh Evropského parlamentu na reformu dublinského systému, neřešili bychom teď problém lodi Diciotti,“ řekl dnes Tajani. „Tohle byl klíč k řešení, protože předpokládal okamžité přerozdělení migrantů,“ řekl také.

Země visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) kritizoval za jejich neochotu přijímat migranty na základě unijních kvót. „Solidarita není jednosměrná, když opustily diktatury, dostaly pomoc od Evropy a nadále ji přijímají,“ uvedl Tajani v narážce na země Visegrádu, které do Unie vstoupily po pádu komunistických režimů.

Podle Tajaniho by státy, které nepřijmou zodpovědnost a solidaritu za řešení migračního problému, měly být potrestány. Finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl, prosazuje i francouzský prezident Emmanuel Macron. Letos v červnu prohlásil, že je pro sankce pro případ nesolidárnosti a pro to, aby financování strukturálních fondů bylo podmíněno i tímto ohledem.

Tajani dnes agentuře ANSA řekl, že bude pokračovat v boji za migrační solidaritu i na dalším summitu EU, neformální vrcholná schůzka se koná 20. září ve Vídni, pravidelný summit pak v říjnu v Bruselu.

O reformě azylového systému jednají země EU neúspěšně už několik let. Nejspornější částí reformy je právě povinné přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Unie, k němuž se staví skepticky nejen státy Visegrádu, ale například i Rakousko, které tento půlrok Unii předsedá.

Reklama

Doporučované