Hlavní obsah

Stav nouze! V Drážďanech vyhlásili překvapivou rezoluci k nárůstu nacionalismu

Foto: Profimedia.cz

Drážďany jsou známé jako centrum ultrapravice a protiislámského hnutí Pegida.

Reklama

Jen asi hodinu jízdy od Prahy platí stav nouze kvůli nárůstu nacistické ultrapravice. Co to znamená?

Článek

Drážďanská radnice schválila před několika dny rezoluci. O situaci informoval server BBC, kterému to potvrdil tamní radní Max Aschenbach.

Právě Drážďany jsou známy jako město, ve kterém vzniklo protiislámské hnutí Pegida, a také jako centrum ultrapravicových zastánců.

Členové rady ve městě nyní schválili usnesení, v němž uvedli, že k vyřešení této otázky je třeba zasáhnout.

Co je to „nacistická nouzová situace“?

„Nazinotstand” znamená, podobně jako klimatická krize, že nastal velmi vážný problém.

„Je doslova ohrožena naše otevřená demokratická společnost,” řekl radní Max Aschenbach pro BBC.

Doplnil, že je podle něj nutné jednat. Má pocit, že současní politici nenakládají dostatečné úsilí, aby „se jasně postavili proti krajní pravici”.

Aschenbach řekl, že přijetí návrhu potvrdilo, že se městská rada zavázala podporovat „svobodnou, liberální, demokratickou společnost, která chrání menšiny a rozhodně se staví proti nacistům“.

Hlasování: Rezoluce ano, nebo ne

Rada schválila rezoluci už ve středu 39 hlasy. Proti se postavilo 29 členů, včetně křesťanských demokratů ze strany CDU. Pro agenturu DPA následně strana sdělila, že se jedná o politický symbolismus. Šlo prý o pouhou „lingvistickou chybu” a „nacistická nouzová situace“ pro nastalou situaci není to pravé označení.

Opačný názor podpořila strana liberálních svobodných FDP. Měla však drobné výhrady. Drážďany totiž usilují o titul Evropského města kultury pro rok 2025. Jeden z členů strany FDP konstatoval, že rezoluce městu k titulu nepomůže a zdržel se hlasování.

Saská metropole je centrem ultrapravicové strany NPD a protimigrační Alternativy pro Německo – strany AfD. Ta v oblasti Drážďan v zářijových volbách získala 27,5 procenta. To pro stranu znamenalo téměř desetiprocentní nárůst oproti volbám před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované