Hlavní obsah

Štědrý Bloomberg, falešný Okamura a annus horribilis

Den očima Aleše Černého.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události, které v úterý 20. listopadu zaujaly redaktora Aleše Černého.

Článek

Několik poslanců se na sociálních sítích pochlubilo e-mailem od Tomio Okamury s nabídkou vánoční slevy na sushi. Údajný služební e-mail byl ale falešný, což šlo rozeznat po rozkliknutí hlavičky z adresy odesílatele.

Falešnou zprávu či hoax tak tentokrát internetem nešířili lidé z SPD, jak tomu nezřídka bývá, ale jejich političtí protivníci. Například Pirát Mikuláš Ferjenčík či Jan Čižinský z uskupení Praha sobě. Ke cti jim může sloužit, že se stali oběťmi vtipu a nikoli dezinformační kampaně a že se za své jednání vzápětí veřejně omluvili.

Rok 536 byl podle vědců vůbec nejhorším v historii lidstva. Podle týmu z harvardské univerzity totiž tehdy silná erupce sopky na Islandu způsobila obrovský pokles teplot, neúrodu, hladomor, hospodářskou stagnaci a epidemii chorob. Výsledkem byl bájný strašlivý rok neboli annus horribilis. Tuzemské internetové diskutéry možná zklame, že oficiálně nejhůř tudíž nebylo ani za Havla, ani Kalouska a ani za Babiše.

Jedenáctý nejbohatší člověk světa Michael Bloomberg se rozhodl věnovat své alma mater 1,8 miliardy dolarů. V přepočtu astronomických 41 miliard korun má baltimorská Univerzita Johnse Hopkinse použít na školné pro studenty, kteří by si jinak kvůli nedostatku peněz nemohli dovolit na škole studovat. Sám Bloomberg připomíná, že i on pocházel ze skromných poměrů a sám by na školné neměl.

Kompletní výběr zajímavých událostí najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované