Hlavní obsah

Století 1918-2018 ve fotografii. Hádejte, co je na snímku, který ukazuje letošní rok. Nápověda: Ester

Výstava Okamžiky století mapuje 100 let Československa a České republiky.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příležitost nahlédnout do bohatého fotografického archivu České tiskové kanceláře (ČTK) nabízela i o tomto víkendu výstava v pražské Valdštejnské zahradě.

Článek

Jmenuje se Okamžiky století a ukazuje přelomové události spjaté s československým a českým státem, ale i každodenní chvíle jejich obyvatel.

Výběrem z unikátně dochovaného sedmimilionového archivu snímků se ČTK připojuje k oslavám stého výročí vzniku republiky a připomíná, že vznikla ve stejný den jako Československo.

„Od svého vzniku byl osud ČTK v dobrém i zlém těsně spjatý se všemi historickými peripetiemi republiky,” uvádějí autoři výstavy, dlouholetí reportéři agentury, z nichž většina dnes působí v jejím vedení. Produkce ČTK je za léta její existence velmi rozsáhlá a různorodá. Ne všechny archivy ale přežily celá desetiletí - při ničivém požáru v poslední den druhé světové války dokumentace lehla popelem a ušetřen zůstal jen fotografický archiv, shodou okolností byl tehdy umístěn mimo centrální budovu. Jeho svědectví o uplynulých sto letech zůstalo úplné, a proto se autoři výstavy rozhodli pro fotografickou prezentaci.

Výstava ve Valdštejnské zahradě potrvá do 18. května. Poté bude putovat po šesti městech v republice a vrátí se do Prahy v říjnu, tedy na samotné výročí založení Československa i agentury.

Reklama

Doporučované