Hlavní obsah

Stolová hora či Mys Dobré naděje z dronu: Nikde ani živáčka

S dronem nad Kapským městem: Vyhledávané atrakce jako Stolová hora či Mys Dobré naděje zejí prázdnotou.Video: AP

 

Reklama

V Jihoafrické republice platí už přes týden přísné omezení pohybu. Liduprázdné ulice po celé zemi připomínají scény z apokalyptického filmu. I hlavní město se proměnilo na město duchů. Na dodržování omezení dohlíží policie.

Článek

Právě na bezpečnostní složky se v poslední době snáší kritika. Ty se ve snaze donutit obyvatele zůstat doma dopouštějí násilností. Objevují se případy, kdy policie a armáda sklouzla k brutalitě a ponižovala nebo bila ty, kteří vládní nařízení porušili. Objevily se i zprávy o střelbě.

Karanténní opatření jsou v Jihoafrické republice jedna z nejpřísnějších na světě. Platí zákaz venkovního sportování, venčení psů a prodeje alkoholu a cigaret. Lidé mohou vycházet jen v nutných případech a za porušení nařízení jim hrozí vysoké pokuty a vězení. Omezení začala platit 29. března a budou trvat tři týdny.

Jihoafrická republika patří mezi nejpostiženější země Afriky, přesto se jí podle BBC daří mít situaci pod kontrolou. A to díky rychlé reakci na první nakažené a plošnému testování.

I když se zdá, že Jihoafrická republika začíná mít koronavirus pod kontrolou, ministr zdravotnictví Zweli Mkhize varuje, že to nejhorší může teprve přijít.

Podle vyjádření tamních úřadů eviduje země 1749 případů nákazy koronavirem.

Reklama

Doporučované