Hlavní obsah

Stopka pro přísný potratový zákon. Nejvyšší soud USA ho zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace před americkým nejvyšším soudem.

Reklama

Americký nejvyšší soud v bedlivě očekávaném rozsudku zrušil zákon státu Louisiana, který stanovoval přísné podmínky pro lékaře v potratových klinikách. V soudu přitom zasedli dva konzervativní soudci jmenovaní Donaldem Trumpem.

Článek

Podle čtyř liberálních soudců státní nařízení porušovalo práva žen, která jim podle rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade z roku 1973 garantuje americká ústava.

Zákon Louisiany byl přitom v podstatě totožný jako předchozí norma státu Texas, kterou soud zrušil v roce 2016. Právě proto se pro anulaci louisianského zákona vyslovil i předseda tribunálu John Roberts, ačkoliv před čtyřmi lety hlasoval pro zachování texaské normy a ve vlastním odůvodnění rozsudku uvedl, že si za tímto rozhodnutím nadále stojí. Převážilo u něj však přesvědčení, že soud by měl rozhodovat konzistentně.

Potratové kliniky napadly zákon státu Louisiana, protože by podle nich přísné podmínky pro lékaře nepřinesly ženám žádné zdravotní výhody a musela by se kvůli nim uzavřít dvě ze tří těchto zařízení ve státu. Tím by se místním ženám ztížila možnost potratu do takové míry, že by to bylo porušením jejich ústavních práv.

Otázka dobrovolných potratů je v USA značně kontroverzní téma, proti jejich provádění se staví především křesťanští konzervativci, kteří hojně podporují prezidenta Trumpa. Ten ve své kampani před čtyřmi lety slíbil, že jmenuje do nejvyššího soudu soudce, kteří zvrátí rozsudek Roeová versus Wade. Prezident se v lednu zúčastnil pochodu proti potratům a řekl, že „nenarozené děti dosud nikdy neměly v Bílém domě většího zastánce“.

Trump od roku 2016 jmenoval soudce Neila Gorsuche a Bretta Kavanaugha, kteří se dnes oba vyslovili pro zachování louisianského zákona. K nejvyššímu soudu přitom nyní míří řada dalších kauz, jimiž se odpůrci potratů snaží omezit možnosti interrupcí dalšími způsoby.

Reklama

Související témata:

Doporučované