Hlavní obsah

Stopy vedou až do Rožnova. Kyanid přitekl do Bečvy dlouhým potrubím

Foto: Ondřej Kašpar

Rybáři vylovili z Bečvy více než 40 tun uhynulých ryb.

Reklama

aktualizováno •

Hledání viníka ekologické katastrofy může trvat měsíce. Kyanid vytekl do řeky z patnáctikilometrového potrubí. Jsou na něj napojeny desítky firem.

Článek

Smrtící jed, který předminulou neděli zamořil řeku Bečvu a zabil desítky tisíc ryb, vytekl do vody z patnáctikilometrového potrubí, které ústí ve Valašském Meziříčí pod Juřinským mostem.

Odpadní roura ale začíná už v Rožnově pod Radhoštěm v průmyslovém areálu bývalé Tesly. Upozornil na to server Info.cz. Informaci Seznam Zprávám potvrdil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

„Výusť je na hranici katastrálního území místní části Juřinka na pravém břehu řeky Bečvy. Ústí tam potrubí dlouhé asi patnáct kilometrů, které začíná někde v areálu rožnovské Tesly. Na výstupu tohoto potrubí odebrali naši lidé z odboru životního prostředí minulý týden ve středu vzorky, které se nakonec ukázaly jako kontaminované kyanidem,“ sdělil starosta.

Taková verze popírá některé spekulace, že za havárií stála chemička Deza, jež spadá pod Agrofert. Koncern je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Továrna jakoukoli spojitost s havárií od počátku popírá.

Za nařčení se omluvil například radní Zlínského kraje Petr Gazdík (STAN) „Tak Deza to podle mých nových věrohodných informací s velkou pravděpodobností nebyla. Řeku Bečvu otrávila jiná firma. Ukáže se to během pár dní. Omlouvám se tedy, že jsem zveřejnil něco, co se nepotvrdilo. Původní informace byly opravdu jiné. Nezlobte se,“ napsal na Twitteru.

Viníka od minulého týdne hledají vsetínští kriminalisté. „Dále provádíme úkony trestního řízení s cílem případ nejdříve objasnit. Až to bude možné, sdělíme další informace,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Podle starosty může být vyšetřování komplikované. „Slyšel jsem, že může trvat i týdny. Mám informace, že na potrubí je napojeno několik desítek firem. Kyanid mohl uniknout po celé délce. Nedokážu odhadnout, kdo a jak mohl jed vypustit,“ doplnil starosta.

"Je nemožné, aby takhle velký únik nějaká firma nezaregistrovala"

Společnost Vodovody a kanalizace Vsetín ve Valašském Meziříčí provozuje dvě výpustě, s kontaminovaným potrubím pod Juřinským mostem nemá nic společného. „Výpusť má své povolení od příslušného vodoprávního úřadu,“ uvedl ředitel Roman Pilař.

Za výpustě vždy odpovídá konkrétní společnost, to však neznamená, že je viníkem havárie. „Je to výpusť, která jde z Rožnova. Konkrétní informace sdělovat nemůžu. Jsou předmětem vyšetřování policie,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí na valašskomeziříčské radnici Petr Křístek.

Odborníci se shodují, že nakládání s kyanidy podléhá speciálnímu režimu. Používají se při výrobě plastů, pneumatik, výbušnin, pokovování, v hornickém či chemickém průmyslu. Přesto není jednoduché se dostat k seznamu firem v regionu, které s tímto nebezpečným jedem ve výrobě pracují.

Podle Integrovaného registru znečištění, který spadá pod ministerstvo životního prostředí, za posledních deset let oficiálně vypustily kyanidy do odpadních vod jen tři společnosti ve Zlínském kraji. Jednou z nich je chemička Deza, další dvě z Uherského Brodu mají sídlo daleko od místa úniku. „Hlášení o firmách s kyanidy dostáváme, ale podléhá to utajení. Pokud je chcete získat, musíte se obrátit na příslušná místa,“ odkázal Křístek na krajské hasiče. Jejich mluvčí Lucie Javoříková sdělila, že se informace pokusí zjistit.

V rožnovském areálu bývalé Tesly sídlí desítky firem. Ty oslovené redakcí práci s kyanidy odmítly. Například rožnovská fabrika Bárta a Cihlář se zabývá prodejem chemikálií, povrchovou úpravou i výrobou přípravků pro kosmetiku. „Myslím si, že je nemožné, aby takhle velký únik nějaká firma nezaregistrovala. Ten rozsah je obrovský. Muselo by to projít přes nějakou naturalizační stanici, která hlídá odpadní látky i tady v rožnovském areálu. Je to kontrolované, vždycky lze reagovat a zabránit úniku,“ uvedl technolog Marek Cihlář.

Varování přišlo pozdě, zní kritika

Za havárii sklízí kritiku Česká inspekce životního prostředí. Řada místních inspektorům vyčítá, že je včas nevarovali před nebezpečným jedem. Informaci o kyanidu v řece vydali až ve čtvrtek, čtyři dny po havárii. Kvůli tomu padají trestní oznámení. Podal ho i starosta Hranic Jiří Kudláček (ODA) pro podezření z obecného ohrožení kvůli postupu inspekce. Kritizuje inspekci za to, že rybáře, kteří několik dní odklízeli tuny mrtvých ryb, před jedem nevarovala. Ti pracovali ve vodě bez ochranných pomůcek.

Inspekce spadá pod ministerstvo životního prostředí, které její postup při řešení havárie označilo za standardní. „Kdo a jak havárie na vodních tocích řeší, je dané zákonem a podle našich prozatímních informací byly postupy dodrženy,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Rybáři skončili s odklízením uhynulých živočichů o víkendu. Z Bečvy vytáhli přes 40 tun ryb. Návrat dosavadního života do řeky podle nich potrvá deset let, škody jdou do desítek milionů korun.

Reklama

Doporučované