Hlavní obsah

Stovka francouzských umělkyň v čele s Catherine Deneuveovou se v dopise staví vůči hnutí #MeToo

Kampaň #MeToo a její odpůrciVideo: AP

 

Reklama

Catherine Deneuveová obhajuje právo mužů dorážet na ženy a flirtovat s nimi. Spolu s další stovkou francouzských umělkyň i akademiček napsala otevřený dopis varující před možnou vlnou puritánství, kterou by skandály týkající se sexuálního obtěžování mohly způsobit.

Článek

Dopis byl publikován v úterý listem Le Monde. Ohrazuje se vůči hnutí okolo hashtagu #MeToo, které označuje za „hon na čarodějnice“. Říká mimo jiné i to, že „muži byli hromadně trestáni a vyhazováni z práce, když všechno, co udělali, bylo, že se dotkli něčího kolene či se pokusili někoho políbit“. Podepsané uznávají, že „znásilnění je zločin, ale snažit se někoho svést, ať už vytrvale, či neohrabaně, není šovinistickým útokem“. Autorky dále varují, že by mohla následovat vlna „puritánství“, zároveň se obávají, že tento styl diskuze jen může podporovat „možné nepřátele sexuální svobody“ jako například náboženské extremisty.

Podle žen, které dopis podepsaly, je podstatné a nutné ohrazovat se vůči zneužívání moci některými muži, ale neustálá obvinění se pomalu vymykají kontrole. Myslí si, že právě tohle totiž může vytvářet ve společnosti prostředí, kde jsou ženy vnímány automaticky jako bezmocné oběti: „Jako ženy nesouhlasíme s tímto stylem feminismu, který nejenže odsuzuje zneužívání moci, ale také obsahuje nenávist vůči mužům a sexualitě.“ Dopis podepsala také například Catherine Milletová, francouzská spisovatelka a autorka bestselleru Sexuální život Catherine M.

Catherine Deneuveová se nedávno také ohradila vůči kampaním probíhajícím na sociálních sítích, které podle ní zostudily muže obviněné z obtěžování žen. Ženy i muži z celého světa nedávno pod hashtagem #MeToo sdíleli své zkušenosti se sexuálním obtěžováním. Francouzi na Twitteru používají hashtag #BalanceTonPorc (Odsuď/označ své prase), aby podpořili ženy v přímém jmenování a obvinění útočníků.

Znění dopisu se znatelně staví vůči postoji Hollywoodu, kde se stovky hereček spojily pod nově zformovanou iniciativou Time's Up, která chce bojovat s diskriminací. Na nedělním předávání Zlatých glóbů měla téměř každá herečka černé oblečení jako formu vyjádření solidarity s oběťmi sexuálního obtěžování a podpory hnutí #MeToo a Time's Up.

Reklama

Doporučované