Hlavní obsah

Strašně jsem jim věřila, říká žena, která chtěla pomoct falešným sirotkům

Foto: Shutterstock.com

Příběh vymyslel nejstarší z chlapců, ostatní ho dohráli až do vyzrazení. (Ilustrační foto)

Reklama

Situace tří kluků, kteří měli při autonehodě přijít o oba rodiče, vzbudila vlnu solidarity. Na dárcovský účet lidé poslali více než 300 tisíc korun. Ukázalo se však, že je příběh smyšlený.

Článek

O víkendu přineslo několik českých médií smutný příběh osiřelých bratrů. Zněl tak, že tři nezletilí chlapci přišli před čtvrt rokem při tragické dopravní nehodě o oba rodiče, načež se nejstarší z nich začal o mladší sourozence starat, aniž by se o situaci dětí dozvěděly úřady.

Příběh v tomto znění se doslechla i pěstounka a provozovatelka skladu dětských věcí pro pěstouny. Zkontaktovala sociálku a založila dárcovský účet, na který lidé během jediného dne poslali 300 tisíc korun. V pondělí se však ukázalo, že vše je jinak.

Nejstarší chlapec si vše vymyslel, rodiče sourozenců jsou naživu. Policie událost zkoumá jako trestný čin.

Pražská policie zpozorněla ve chvíli, kdy dojemný příběh zveřejnilo několik českých deníků. Policistům se nezdálo, že by se jejich kolegové nestarali po dopravní nehodě o to, co bude se sirotky dál.

„V průběhu zjišťování okolností údajné dopravní nehody vyšlo najevo, že se zveřejněná událost nestala a že se někteří aktéři pravděpodobně stali obětí trestného činu,“ řekla pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Hedvika Kropáčková.

„Vešli jsme v kontakt s organizací, která sbírku vyhlašovala, a na základě komunikace s nimi se ukázalo, že se s největší pravděpodobností stali obětí podvodu,“ řekla mluvčí.

Téměř dokonalá hra na sirotky

Pěstounka a zakladatelka sbírky Eva Ptáčková, s níž Seznam Zprávy v pondělí hovořily, se o příběhu dozvěděla od svého syna, který s nejstarším z chlapců pracoval v rychlém občerstvení. Když jeho sedmnáctiletého kolegu přistihli při krádeži jídla, vymyslel si historku o tom, že musí krmit své mladší bratry, říká dnes Ptáčková. Desetiletý i sedmiletý mladší bratr potom hru na sirotky hráli se svým starším bratrem dál.

Provozovatelka skladu dětských věcí pro pěstouny v Praze 11 se o kluky rozhodla postarat. Uvěřila odůvodnění nejstaršího z chlapců, že nic nenahlásil z obavy, že půjdou do dětského domova. Zkontaktovala Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a sama chlapce navštívila, její dcera k nim navíc přišla uklidit a vyprat, popsal Deník N nebo Echo24. Tři kluci hráli hru na sirotky i ve chvíli, kdy k nim domů přišla sociální pracovnice.

„Moje chyba, že jsem si to neověřila víc,“ řekla pro Seznam Zprávy Ptáčková „Strašně jsem těm klukům věřila a nechtěla jsem po nich nějaké doklady. Samozřejmě veškeré peníze, které se pro chlapce vybraly, budou vráceny zpět. Naštěstí z toho účtu dosud nebylo nic vydáno, k účtu mám přístup jenom já. Policie z něj bude mít výpis.“

Kde jsou rodiče?

Kluci jsou podle ní skutečně ve věku sedmnáct, deset a sedm let. Jejich rodiče jsou ale v pořádku, k žádné autonehodě nedošlo.

„Já se pořád snažím věřit tomu, že ten kluk si vymyslel jednu věc jako útěk před tím, že byl chycený při krádeži, a pak už se mu jenom nabalovala jedna lež na druhou. Jestli jsou ti rodiče na dovolené nebo někde jinde, to doopravdy nevím,“ popsala organizátorka veřejné sbírky.

„Strašně mě to mrzí. Sama jsem teď případ pro psychiatra, protože jsem řešila, jak se k tomu postavit, abych za to nebyla stíhaná já. Uvědomuji si, že je to moje vina,“ dodala.

Reklama

Související témata:
Sociálka

Doporučované