Hlavní obsah

Středověk neskončil, středověk trvá. Nechtěla ho za muže, tak vtrhl na policejní stanici a ubodal ji

Policie nedokázala ochránit ženu před jejím únoscem ani na stanici.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velkou pozornost nedávno v Kyrgyzstánu vzbudila vražda mladé ženy. V této zemi jsou totiž tradicí tzv. únosy nevěst. Žena bývá unesena a zavřena v domě toho, kdo se chce stát jejím manželem. Věznění trvá tak dlouho, dokud se svatbou nesouhlasí. Poslední případ ale skončil smrtí dvacetileté dívky.

Článek

Burulai Turdaaly Kyzy bylo 20 let a nedávno dokončila zdravotnickou školu v Biškeku. Podle dosavadních důkazů byla zavražděna mužem, který se ji snažil donutit, aby se za něj provdala. Policie přitom únosce i dívku ještě předtím našla a obviněného násilníka zatkla. Na policejní stanici ale došlo k tragédii.

„Někdo zaťukal na dveře a strážní se šli podívat, co se děje,” říká policejní velitel. „V ten okamžik vtrhl zadržený do místnosti, kde seděla dívka a zevnitř za sebou zamkl dveře. To vše proběhlo během 20-25 vteřin. Vrah pak dívku bodl třikrát nožem a i sám sebe čtyřikrát do břicha.”

„Jak mohla policie dovolit, aby k tomu došlo?! Věřili jsme jim. Měli mou dceru chránit a ne ji tam nechat s tím vrahem,” říká v reportáži matka zavražděné.

Případ znovu upozornil na zvyk unášení nevěsty. Tato praxe je nelegální, ale stále ve středoasijské zemi přežívá. V Kyrgyzstánu jsou nadále tímto způsobem ženy nuceny ke sňatku, podobně jako se to dělo za středověku.

Reklama

Doporučované