Hlavní obsah

Střelec z letiště se sám nahlásil úřadům. Ty mu nechaly zbraň, kterou později zabíjel

Útočníkovi z floridského letiště hrozí trest smrti.

 

Reklama

Esteban Santiago sloužil deset let v Národní gardě a absolvoval desetiměsíční službu v Iráku, za kterou byl vyznamenán.

Článek

Když se veterán z Iráku Esteban Santiago loni v listopadu přiznal v aljašské kanceláři FBI, že jeho mysl kontrolují americké zpravodajské služby, nechal na parkovišti v autě dvě věci: zbraň a své novorozené dítě.

Santiagova nesourodá výpověď byla pro státní orgány natolik znepokojivá, že mu byla odebrána zbraň a byl převezen do nemocnice k přezkoumání jeho duševního zdraví. Podle CNN to pro úřady ale nebylo natolik nebezpečné, že by ho prohlásily psychicky nezpůsobilým, což by mu znemožnilo vlastnit zbraň.

„Pokud vím, nemohlo mu být zakázáno používat zbraň na základě informací, které státní úřady měly. Donucovací orgány jednaly v rámci zákonů,” řekla podle Guardianu státní zástupkyně Karen Loeffler.

O měsíc později si tedy Santiago zbraň opět vyzvedl a byla to právě kapesní, devítimilimetrová pistole Walther, kterou zabil v pátek na floridském letišti Fort Lauderdale pět lidí a dalších osm zranil.

Santiago měl také problémy se zákonem a v březnu se dostal dokonce před soud, ale za žádný trestný čin nebyl odsouzen.

Střelec vypálil patnáckrát

Esteban Santiago čelí třem federálním obviněním, ve všech z nich mu hrozí trest smrti, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.

Santiago se přiznal k plánování útoku, podle trestního oznámení podaného federálními prokurátory. Santiago řekl vyšetřovatelům, že si koupil jednosměrnou letenku na letiště Fort Lauderdale a vzal si s sebou devítimilimetrovou pistoli a dva zásobníky.

Po příletu na letiště odešel na záchody, nabil zbraň a začal pálit. Vystřílel celý zásobník a poté nabil druhý. Podle žaloby vystřelil Santiago patnáckrát a mířil na hlavy obětí.

Pasažéři mohou v USA cestovat se střelnými zbraněmi a municí, pokud je zbraň nenabitá v pevné, označené schránce a zcela nedostupná nebo zamčená na obou stranách.

Služba v Iráku ho změnila, řekl jeho bratr

Santiago sloužil devět let v Národní gardě a absolvoval i desetiměsíční službu v Iráku, za kterou obdržel vyznamenání. Služba v Iráku ho změnila, řekla CNN jeho teta.

„Neměl to v hlavě v pořádku. Občas se zdál normální, jindy byl ale úplně ztracený,” řekla jeho teta, Maria Ruiz Rivera, CNN. „Mluvil o všem tom ničení a zabíjení dětí. Pořád měl vidiny,” dodala.

Bratr střelce, Bryan Santiago, uvedl, že podle něj byl krvavý útok následkem jeho psychických problémů, které se u něj objevily po návratu z Iráku. Esteban Santiago požádal armádu a federální agentury o lékařskou pomoc a nějakou dobu se léčil, uvedl jeho bratr. Bryan s bratrem komunikoval pravidelně, ale před měsícem s ním Esteban přerušil spojení.

Esteban Santiago se pravděpodobně připravoval na útok. Ve stejné době začal rozprodávat majetek, včetně svého auta. Santiago pracoval v ochrance a jeho přátelé a spolupracovníci si všimli jeho nestabilního chování.

Motiv útoku zatím není jasný. Roli patrně sehrála jeho duševní nemoc, vyšetřovatelé ale nevyloučili ani další možnosti, včetně teroristického útoku.

„Vyhodnocujeme případ ze všech úhlů a momentálně sledujeme i možnost teroristického útoku,” řekl speciální agent FBI v Miami George Piro.

Reklama

Související témata:

Doporučované