Hlavní obsah

Stříbrný poklad u Vysokého nad Jizerou. Nálezce dostane dvojnásobnou odměnu 137 tisíc korun

Čerstvý poklad z Kralicka. Šedesát zlatých mincí z Uher, Polska, Nizozemska a Turecka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O čerstvém nálezu jiného pokladu – tentokrát s mincemi ve zlatě – informovali v pondělí historikové Východočeského muzea v Pardubicích.

Článek

Zastupitelé Libereckého kraje rozhodli, že vyplatí odměnu bezmála 137 tisíc korun nálezci, který u Vysokého nad Jizerou objevil stříbrný poklad z počátku 14. století.

Mince z doby Václava II. a Jana Lucemburského byly nalezeny letos v létě a spolu se zlomky keramické nádoby, v níž zřejmě poklad původně byl.

Nálezce vše odevzdal Muzeu Českého ráje v Turnově. Liberecký kraj mu jako odměnu vyplatí dvojnásobek obvyklého nálezného, které je podle zákona stanoveno jako deset procent z hodnoty nálezu.

Mince a zlomky keramiky objevil nálezce ve svahu v úrovni lesní hrabanky a zasahovaly asi 30 centimetrů pod povrch. Poklad odkryla eroze. Archeologové našli zlomky nádoby a také další minci, celkem jich tak mají 160. „Z toho 41 vyrazili raziči za vlády Václava II., 118 pochází z doby panování Jana Lucemburského, původ jedné mince není doposud upřesněn,“ uvedl mluvčí libereckého krajského úřadu Filip Trdla.

O čerstvém nálezu jiného pokladu – tentokrát s mincemi ve zlatě – informovali v pondělí historikové Východočeského muzea v Pardubicích.

V tomto regionu jde o třetí významný nález za poslední čtyři roky. Celkem 60 zlatých mincí ze 16. a 17. století leželo nedaleko Králíků na Pardubicku jen několik centimetrů pod zemí. Také je objevil náhodný nálezce a ohlásil to úřadům.

Na příběh tohoto zlatého pokladu se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované