Hlavní obsah

Střílení po ptácích v parku je u nás normální, tvrdil Čech souzený v Anglii

Foto: Profimedia.cz

Britští policisté (ilustrační snímek).

Reklama

Anglická policie zadržela Čecha, který střílel v parku speciálně upravenou vzduchovkou a v maskáčích na ptáky. Od vězení ho ochránilo jen tvrzení, že v jeho zemi jde o běžný koníček. Obviněný vyvázl nakonec jen s podmínkou.

Článek

Dvaapadesátiletý český tesař Pavel Jakeš v maskáčích a s vojenskou výstrojí vyděsil ženu, která venčila psa v parku Springwater poblíž Bury v oblasti Manchesteru. Dnes o soudním procesu se střelcem informoval deník The Times, podle něhož došlo k incidentu už v srpnu 2017.

Žena zavolala na policii, která přijela na místo a ozbrojeného muže zadržela. U soudu nyní svědčila, že ještě před telefonátem policii varovala před střelcem další kolemjdoucí ženu, která vcházela do parku.

Podle Justina Hayhoea, jenž zastupoval žalobce, ženu překvapilo, když Jakeš, který ležel v trávě a byl oblečený v maskáčové uniformě, vstal. „Náhle spatřila obžalovaného, jenž byl ozbrojen něčím, co vypadalo jako puška,“ popsal před soudem. Ženin pes k Jakešovi přiběhl a muž se zeptal na jeho jméno. Podle ženy vypadal v tu chvíli nervózně.

Žena poté pokračovala v chůzi směrem k východu z parku, kde varovala další ženu mířící do zeleně. Policii zavolala, protože byla znepokojena z přítomnosti obžalovaného s puškou ve veřejně přístupném parku.

V 10:25 přijela na místo policie včetně psovodů. Ještě než strážci zákona muže našli, slyšeli jeho výstřely a viděli vyplašené ptactvo. Vzduchovku objevili v ostružinách, byla zabalená v maskáčové látce spolu s teleskopickým zaměřovačem a tlumičem.

Policisté poté prohledali Jakeše a našli u něj 74 broků a také obušek. Při pozdější domovní prohlídce pak u něj našli plynovou vzduchovku, která se už dá použít i jako smrtící zbraň a podléhá omezením daným zákonem o střelných zbraních.

Jakeš, jenž žije se svým psem v nedalekém Whitefieldu, se hájil tím, že takové lovecké vybavení je v České republice běžné. Podle jeho advokáta Michaela Leeho má Jakeš kromě lovu jen „velmi omezený sociální život“.

„Byla to zábava, které se věnoval v rodné České republice. V této zemi je menší regulace než u nás. Do jisté míry naše předpisy porušil, nevěděl o nich,“ hájil Jakeše advokát s odvoláním na „kulturní odlišnosti“. Jakeš byl podle něj také sám překvapený, protože prý nevěděl, že se nachází ve veřejném parku.

„Lovil jste ptáky v podrostu střelnou zbraní a žena na procházce se psem vůbec netušila, co bylo vaším cílem. Pochopitelně se velmi bála,“ řekla obviněnému soudkyně. Zdůraznila, že mohl být někdo zraněn, to se však naštěstí nestalo.

Soudkyně posléze připustila, že šlo o ojedinělý incident a že Jakeš žil až doposud bezúhonným životem. „Jste pracovitý a veřejnosti jste přispíval roky tvrdé práce… Riziko opětovného spáchání činu je nízké a přijímám, že máte výčitky svědomí a vzal jste si z toho ponaučení,“ vysvětlila soudkyně svůj konečný verdikt.

Jakešovi hrozilo odnětí svobody až na 18 měsíců, místo toho však vyvázl s podmíněným osmiměsíčním trestem a musí vykonat 180 hodin veřejně prospěšných prací. Vyděšená žena pak dostane 200 liber odškodného za to, že zachovala klid a upozornila policii.

Reklama

Související témata:

Doporučované