Hlavní obsah

Studenti architektury navrhli altán pro onkologické pacienty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

20. 10. 2020 22:20

Studenti architektury z Vysokého učení technického v Brně navrhli nový venkovní altán pro onkologické pacienty, kteří se léčí v ústavu na Žlutém kopci.

Článek

Název kreativního úkolu zněl Nadějné vyhlídky, uspěl projekt Magdaleny Buzové, oznámila mluvčí techniky Radana Koudelová. Podle vedení Masarykova onkologického ústavu by pavilon mohl vzniknout příští rok.

Soutěžní návrhy vznikaly ve třech červencových týdnech na workshopu studentů magisterského studijního programu Ústavu experimentální tvorby. „Zadání od Masarykova onkologického ústavu byl altán coby odpočinkové místo pro pacienty, který by zároveň plnil funkci místa setkávání s rodinou či zvířecími mazlíčky. Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci personálu a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala Nicol Gale, která studenty vedla společně s kolegou Svatoplukem Sládečkem.

Osm studentů nakonec zpracovalo sedm návrhů. Odborná porota vybrala coby vítězný návrh ten od Magdaleny Buzové. Studentka pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné respirium pro zaměstnance.

„Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ uvedla ve svém projektu Buzová.

Ředitel ústavu Marek Svoboda považuje altán za důležité místo pro setkávání pacientů s jejich blízkými, a to v prostředí zeleně s krásným výhledem. „Psychická kondice člověka je podstatným aspektem v léčbě,“ uvedl Svoboda. Fakulta architektury plánuje s ústavem další spolupráci, a to na návrhu centra onkologické prevence a při zadávání témat diplomových prací.

Sdílejte článek

Reklama

Související témata:

Doporučované