Hlavní obsah

Súdánská armáda převzala moc ve státě, prezident Bašír po 30 letech končí

Bašír stál v čele Súdánu od roku 1989.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Súdánský prezident Umar Bašír údajně pod tlakem protestů a armády rezignoval a nyní se dojednává přechod moci na prozatímní nejvyšší radu ozbrojených sil. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ministra výroby a ekonomických zdrojů v súdánském státě Severní Dárfúr.

Článek

Súdánský prezident Umar Bašír byl zatčen. Oznámil to dnes ministr obrany. Armáda už ráno občany připravila na to, že mají očekávat důležité prohlášení. Předchozí nepotvrzené zprávy hovořily o tom, že Bašír je v domácím vězení.

Podle ministerstva obrany zemi bude po dvouleté přechodné období řídit vojenská rada. Ministr obrany také oznámil, že v Súdánu budou uzavřeny hranice a vzdušný prostor a země se dočasně nebude řídit ústavou. Na konci dvouletého období budou uspořádány volby.

Vlna protestů, která v Súdánu začala v prosinci, byla původně namířena proti zvýšení cen paliva a potravin. Následně však přerostla v požadavek ukončení třicetileté vlády prezidenta Bašíra.

Vojáci v minulých dnech několikrát bránili demonstranty před tajnou službou a pořádkovou policií.

„Ozbrojené síly brzy učiní důležité prohlášení. Buďte na něj připraveni,“ oznámila státní televize bez dalších podrobností. „Je to tady, vyhráli jsme,“ skandovali demonstranti před ministerstvem obrany, kteří se pak vydali na pochod městem.

Armáda kontroluje strategické silnice a mosty v hlavním městě Chartúmu, napsala BBC s odvoláním na svědky. Vojáci jsou nasazeni i v okolí ministerstva obrany, před nímž od soboty protestují desetitisíce lidí.

Prezident a řada jeho pobočníků je v domácím vězení, napsala agentura Reuters s odvoláním na súdánský zdroj. Respektovaná súdánská novinářka Yousra Elbagirová na Twitteru napsala o masovém zatýkání představitelů Bašírova režimu. Tvrdí také, že je zavřené letiště. Stanice Al-Arabíja oznámila, že prezident rezignoval a že několik zástupců režimu bylo zatčeno.

Podle Elbagirové nyní armáda a vysoce postavení zástupci bezpečnostních složek debatují o tom, kdo povede prozatímní radu.

Reklama

Doporučované