Hlavní obsah

Summit Evropské unie skončil bez výsledku, lídři členských států se neshodli

Po více než 18 hodinách jednání se lídři členských států Evropské unie neshodli na tom, kdo bude v příštích letech u kormidla klíčových institucí.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezidenti a premiéři zemí osmadvacítky stále nemají jasno, kdo by po květnových volbách měl vést klíčové instituce Evropské unie. Summit začal v neděli, trval až do pozdní noci a v pondělí pokračoval a opět skončil bez jasných závěrů. Na jednání politici navážou opět zítra.

Článek

Mimořádný summit Evropské unie, na kterém se chtějí šéfové států a vlád dohodnout na obsazení vrcholných funkcí v unijních institucích, byl v pondělí krátce po poledni přerušen. Od nedělního večera se totiž nepodařilo najít na personálních otázkách shodu. Znovu chtějí kandidáty na klíčové funkce v EU prezidenti a premiéři unijních zemí hledat v úterý. Německá kancléřka či francouzský prezident jsou přesvědčeni, že se nakonec dohody podaří dosáhnout. Český premiér Andrej Babiš nicméně zdůraznil, že visegrádská čtyřka (Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko) i v úterý odmítne, aby se do čela Evropské komise postavil Junckerův první místopředseda Frans Timmermans.

Jednání v pondělí skončilo po více než 18 hodinách bez úspěchu. Francouzský prezident Emmanuel Macron dosavadní průběh summitu označil za nezdar. Dohodě podle něj zabránily „skryté zájmy“ a „osobní ambice“ některých politiků. Zároveň varoval, že Francie nebude souhlasit s rozšiřováním EU, dokud se její instituce a rozhodovací procesy nezreformují.

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že chce najít kompromis a pro personální balíček získat valnou většinu zemí. Země V4 či Itálie by podle ní neměly být jednoduše přehlasovány. Například portugalský premiér António Costa ale naznačil, že právě visegrádská čtyřka a Itálie zabránily tomu, aby se našel na summitu kompromis.

Shodu se nepodařilo najít ohledně kandidátů na předsedu Evropské rady a Evropského parlamentu, zásadním problémem se ale zdá být post předsedy Evropské komise, kterým by se měl podle některých zemí stát Frans Timmermans. Podle V4 má ale současný místopředseda Evropské komise (EK) negativní postoj ke středoevropskému regionu. Nizozemský politik ale vadí také Itálii a jeho nominaci kritizují i někteří lidovečtí premiéři. Těm se nelíbí, že by se jejich strana, která vyhrála eurovolby, měla vzdát postu v čele EK ve prospěch socialisty.

Podle českého premiéra Andreje Babiše zůstaly země Visegrádské skupiny na summitu jednotné a Timmermanse jako předsedu EK hodlají odmítnout i v úterý. „Musíme vybírat takové lidi, kteří dokážou hledat a vytvářet kompromisy,“ zdůraznil. Nizozemský politik podle něj této definici neodpovídá. Babiš i polský premiér Mateusz Morawiecki shodně uvedli, že sama V4 přišla s některými personálními řešeními. Konkrétní ale nebyli.

Řada evropských lídrů včetně Merkelové, Macrona či slovenského premiéra Petera Pellegriniho po přerušení summitu uvedla, že věří, že se v úterý podaří dohodu najít. Evropská osmadvacítka se opět sejde v jedenáct hodin.

Předseda Evropské rady Donald Tusk a účastníci summitu se snaží dojednat celý „personální balíček“ před ustavující schůzí nového europarlamentu, na níž by měl být ve středu zvolen nový předseda sboru. Pokud jej europoslanci zvolí bez koordinace s premiéry a prezidenty, stane se už nyní komplikovaný rébus ještě složitějším.

Reklama

Související témata:

Doporučované