Hlavní obsah

Sundat si paruku je osvobozující, říká zpěvačka, která kvůli nemoci přišla o vlasy

Jak se žije s alopecií.Video: Soňa Porupková

 

Reklama

Začíná to malou skvrnou chybějících vlasů, skončit to může úplnou plešatostí. Řeč je o alopecii – nemoci, která zanechává šrámy na sebevědomí nejen mužů, ale i žen. Trpí jí také zpěvačka Anežka Binková. Nemoc dlouho skrývala pod parukou, před třemi lety ale paruky nosit přestala a odkryla svou pravou tvář.

Článek

Anežka Binková začala ztrácet vlasy asi v jedenácti letech. Nemoc postupovala rychle, během půl roku už ztratila vlasy na většině pokožky. S nemocí se podle ní postižený nesrovná stoprocentně nikdy. „Není to těžké jen pro mladé dívky a děti, ale i muži se se ztrátou vlasů vyrovnávají vlastním způsobem. Velmi těžké je to pak pro ženy, pro které jsou vlasy korunkou krásy,” říká mladá zpěvačka.

Alepocie je autoimunitní porucha, při které tělo považuje vlasy za nepřítele, a tak se jich zbavuje. Mezi faktory, které k rozvoji onemocnění napomáhají, může být dědičnost i stres. Lékaři zatím alopecii vyléčit neumí, mohou ale výrazně zpomalit průběh a příznaky onemocnění. „Lékaři používají například metodu tzv. sněžení, to znamená, že pokožka se trochu popálí, což by mělo povzbudit kořínky, aby znovu začaly růst. Radikálnější metodou je pak kortikoidová léčba, při které se pokožka spálí natolik, že se na kůži vytvoří puchýře a vlasy by se tak měly znovu probudit,” vysvětluje dívka.

O alopecii se zároveň podle Anežky Binkové ví v posledních letech mnohem víc než v době, kdy jí onemocněla ona sama. „Ukazuje se, že mnohem víc lidí nemocí trpí a informace jsou dnes mnohem dostupnější,” doplňuje.

Lidé si myslí, že mám rakovinu

Když se lidé setkají s člověkem, který přišel o vlasy, často první, co je napadne, je rakovina. Přestože dívka se s těmito situacemi nesetkává příliš často, čas od času jí kolemjdoucí řadí mezi onkologické pacienty. „Musím říct, že to není vůbec příjemné. Já osobně si nedokážu představit, že bych skutečně rakovinou nebo leukémií trpěla a zastavil by se u mě člověk, který by na mě takto pohlížel, nevím, jak bych to snášela,“ říká Binková.

Anežka Binková se od dětství věnuje muzice, hraje na kytaru a skládá vlastní písně. Právě v době, kdy se u ní alopecie začala projevovat, složila píseň Kostky. „Píseň je o lidech, je o tom, jak přistupujeme sami k sobě i k ostatním lidem,” líčí zpěvačka. Přiblížila, že sama se pak někdy cítila bezbranně, potřebovala se za něco schovat a právě muzika jí poskytla bezpečné zázemí.

Před třemi lety se pak rozhodla, že odkryje veřejnosti své pravé já a na koncertech začala vystupovat bez paruky. Sama se cítila natolik vyrovnaná, že paruky už nechávala doma a vytvořila si tak novou image, na kterou začalo reagovat i její publikum. „Když viděli na pódiu blondýnku s kytarou, tak je to pro oči určitě jiné, než když před ně nastoupí holohlavá holka.”

Dodnes si přitom pamatuje první okamžik, kdy se paruku na veřejnosti rozhodla sundat. „Bylo to v Praze v obchodním centru a cítila jsem, že se na mě lidé dívají, protože v té době jsem neměla vlasy skoro nikde, tak to vypadalo zvláštně,“ vzpomíná dívka.

Celý rozhovor s Anežkou Binkovou si můžete poslechnout ve videu.

Reklama

Doporučované