Hlavní obsah

Surfování v podzemí. Metro mezi Můstkem a Muzeem pokryl rychlý internet

Foto: Seznam Zprávy

Internet ve standardu LTE nyní slouží cestujícím v pražském metru ve 20 stanicích a přilehlých tunelech.

Reklama

Vysokorychlostní internet mohou ode dneška využívat cestující v úseku Můstek-Muzeum na trase A pražského metra, a to včetně obou stanic.

Článek

„Mobilní služby ve standardu LTE slouží cestujícím v pražském metru už ve 20 stanicích a přilehlých tunelech mezi nimi,“ uvedl ve čtvrtek pražský dopravní podnik.

Již na začátku dubna operátoři ve spolupráci s dopravním podnikem a společností Cetin spustili testovací provoz na trase B v úseku Křižíkova-Invalidovna.

Osazování technologie tak nyní pokračuje i na dalších úsecích linek A a B. Do konce června by se LTE síť měla rozšířit také na úseky Staroměstská-Dejvická, Florenc B – Českomoravská a Smíchovské nádraží – Anděl.

Ostudná stanice projde modernizací.

Nyní mohou cestující využívat mobilní služby ve standardu LTE ve 20 stanicích a přilehlých tunelech. Signál LTE do dalších 10 stanic by měl postupně přibýt do letních prázdnin.

Operátoři metro pokrývají na vlastní náklady, pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi podle nich vyjde v průměru na deset milionů korun. Práce se provádí pouze ve zhruba tříhodinové noční pauze, kdy metro nejezdí. Kompletně má být metro podle dřívějších informací konsorcia pokryto v roce 2022.

Dozorčí rada DPP předloni schválila smlouvu s konsorciem operátorů, a to na 20 let, kdy za prvních deset let operátoři vyplatí DPP 120 milionů korun. Plánovaná nová linka D by se měla pokrývat signálem už při výstavbě. V pražském metru je nyní 61 stanic.

Úseky pokryté rychlým internetem

- na trase A Bořislavka – Nemocnice Motol (4 stanice)

- na trase A Můstek-Muzeum (2 stanice)

- na trase C Nádraží Holešovice – Roztyly (12 stanic)

- na trase B Křižíkova-Invalidovna (2 stanice)

Reklama

Doporučované