Hlavní obsah

Svátek 17. listopadu Univerzita Pardubice oslaví nejen videomappingem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita Pardubice připravila program ke Dni boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu. Uskuteční se videomapping či vědecká noční stezka pro děti kampusem. První akce se koná ve čtvrtek 11. listopadu.

Článek

Videomapping ve čtvrtek připomene sedmdesátiletou historii i současnost vysoké školy. Vizuální show bude večer promítaná na budovu Chemicko-technologické fakulty, která získala Cenu Grand Prix za architekturu.

„Před startem videomappingu přijede do kampusu Martin na bílém koni jako připomínka tradice dne 11. listopadu. A děti zabaví také speciální noční dobrodružná stezka s ukázkami vědy,“ uvedla Lenka Čermáková z oddělení vnějších vztahů univerzity.

Tradičním zvoněním u auly si studenti připomenou události v roce 1989, kdy zvonění symbolizovalo konec totalitního režimu. Akce začíná v pátek 12. listopadu v 19:00 u pamětního kamene v blízkosti Auly Arnošta z Pardubic. O půl hodiny později bude v aule koncert Komorní filharmonie Pardubice s názvem Studenti za svobodu a demokracii.

Univerzita si výročí připomene také pohybem. Pro veřejnost připravila noční běh dvojic, který odstartuje v kampusu 15. listopadu. Na kilometrovém úseku se budou běžecké páry střídat a uběhnou vzdálenost čtyřikát.

Sportovní den pro studenty a zaměstnance univerzity začíná o den později, vyzkouší si powerjógu, squash, badminton, bodyfit, veslování a stolní tenis či volejbal. Akci doprovodí venkovní výstava k historii vysoké školy a jejích fakult. Panely s fotografiemi a informacemi jsou umístěny mezi aulou a univerzitními kolejemi.

Loni některé akce musela škola kvůli pandemii odložit, sedmdesáté výročí si proto připomíná až letos. Některé programy se konaly loni na podzim.

„Teprve letos na podzim se odstartoval první Běh Univerzity Pardubice v centru města a s ročním odkladem také Fakulta chemicko-technologické odhalila před svojí budovou kovovou plastiku, kterou získala od města,“ dodala Čermáková. Socha chemika z ateliéru akademického sochaře Luboše Moravce se po 42 letech přesunula z centra Pardubic do kampusu.

Reklama

Doporučované