Hlavní obsah

Svátek covidu nechceme, říká francouzská ministryně před finálem Ligy mistrů

Foto: Profimedia.cz

Francouzská metropole žije fotbalem, tamní klub PSG má šanci na historický úspěch.

Reklama

Paříž se připravuje na nedělní finále Ligy mistrů. V chorvatské Přímořsko-gorskokotarské župě se množí krádeže. V německém kempu ubytovávají jen s anticovid aplikací. A v bratislavské MHD se potýkají s lajdáckým nošením roušek.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Fotbal má přednost

Fotbalové fanoušky čeká v neděli večer jeden z nejdůležitějších svátků: finále Ligy mistrů. Utkají se německý Bayern Mnichov s pařížským Paris Saint-Germain (PSG). Paříž se proto připravuje na oslavy na bulváru Champs-Elysées, který bude zcela odříznut od jinak velmi hustého automobilového provozu.

Ministr vnitra Gérald Darmanin oznámil, že povolal pro tento večer na tři tisíce policistů navíc.

Jak ale město docílí, aby rozvášnění fanoušci dodržovali koronavirová opatření?

Na tyto otázky odpovídají například noviny Le Monde.

Pohyb na bulváru bude striktně omezen, lidé budou muset respektovat pravidla. Podle policejního prefekta se uzavře 17 stanic metra.

Podle ministra Darmanina budou policisté dohlížet nejen na pořádek, ale i na prevenci před pandemií. K dispozici bude na místě zhruba 20 tisíc roušek. „Dvě hodiny po skončení utkání zakážeme shromažďování, policie návštěvníky vyzve k odchodu,“ uvedl. Závěrem večera také nevylučuje rozhánění davu.

V případě porušení nařízení budou takové osoby zaprotokolovány.

Ministryně sportu Roxana Maracineanuová navrhla, aby pro fanoušky byly zřízeny speciální fanzóny, ve kterých by si zápas vychutnali společně. Tento návrh ale okamžitě zavrhlo vedení Paříže. „Nechceme, aby se z toho stal svátek covidu,“ řekla v televizi BFM Anna Souyrisová, zástupkyně zmocněnce pro zdravotnictví na pařížské radnici.

Na nedělní oslavě v centru města policisté očekávají pět tisíc lidí. Pokud vše proběhne hladce, policisté povolí ještě jedno setkání v pondělí, rovněž pro stejný počet lidí.

Takto to vypadalo v Paříži 18. srpna poté, co PSG poprvé v dějinách postoupilo do finále Ligy mistrů:

Cennosti na pláž nepatří

Chorvatská policie v oblasti Přímořsko-gorskokotarské župy obdržela čtyři hlášení o krádežích během jednoho týdne. Proto varuje turisty i místní, aby na plážích dbali zvýšené opatrnosti a cenné věci si nechávali doma.

Zloději ve většině případů odcizili mobilní telefony, v jednom případě byly odcizeny jen peníze, bankovní karty a doklady. Zloději kradou nejčastěji, když jsou majitelé odcizených předmětů v moři.

Trestné činy byly spáchány na plážích Opatiji, Ičići a Novi Vinodolski.

Bez aplikace není místo v kempingu

Kemp v německém Východním Frísku nepovoluje vstup bez vládní koronavirové aplikace. Návštěvníci ji musí mít na svých mobilních telefonech. „Je to jen další pokus, jak zabránit šíření viru,“ řekl podle německých novin Bild manžel majitelky kempu v Krummhornu Enno Saathoff. „Chceme chránit naše hosty, sebe a naše tři děti.“

Podle Saathoffa je to na každém, aby své počínání zvážil. „Není to nařízené. Ale také nemusí být naším hostem,“ pokračoval.

Připomněl, že ti, kteří popírají existenci koronaviru, ignorují nařízené nošení roušek a chodí tak například nakupovat. „Nebudu čekat, až to udělá někdo z našich hostů.“ Bohužel ale přišel s nápadem využití aplikace pozdě. „Stále nevíme, zda jsou naši hosté negativní,“ přiznává. „Ale minimálně si uvědomili, že je situace vážná.“

Nařízení platí v kempu od soboty. Saathoff prý ale také občas udělá výjimku, například sedmdesátiletému důchodci, který nemá mobilní telefon.

Podle Saathoffa většina návštěvníků na opatření reaguje dobře. Naštvaní lidé jsou ale prý na internetu, označují jeho krok za „čistou diskriminaci“.

Aplikace existuje od června. Dokáže rozpoznat, zda se majitel mobilního telefonu ocitl v blízkosti nakaženého jedince. Pokud je uživatel pozitivní, aplikace dokáže trasovat osoby, se kterými přišel do kontaktu.

Má ale stále zůstat nepovinnou.

Pohodlí předchází nařízením

V bratislavské hromadné dopravě se rozmohl nešvar: cestující zanedbávají nošení roušek a vystrkují z nich nosy. Pohodlí před vládními nařízeními dává přednost mnoho lidí. V každém spoji se takoví lidé najdou, píše slovenský deník SME.sk na základě vlastního pozorování v MHD v hlavním městě.

Na Slovensku je zahalování úst a nosu povinné od března. Jejich nošení mají tedy Slováci zautomatizované. Deník SME upozorňuje, že mnozí cestující si nasazují roušky až uvnitř dopravního prostředku a ne venku, jak je to nařízené. Deník si také všímá osob, kterým nad rouškou ční do prostoru odhalený nos. Takto ale nošení roušky ztrácí na účinnosti.

S provinilci ale nikdo nic nemůže udělat. Nemá je po uvolnění pravidel pro nošení roušek kdo zkontrolovat.

Reklama

Doporučované