Hlavní obsah

Svazy tvrdí, že dohoda o volném obchodu mezi EU a Japonskem pomůže českému exportu

Svazy tvrdí, že dohoda o volném obchodu mezi EU a Japonskem pomůže českému exportu.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem by měla podle podnikatelských svazů pomoci ke zvýšení českého exportu do ostrovní země, který v posledních letech stagnuje.

Článek

Od roku 2013 se pohybuje jen kolem 20 miliard korun za rok. Tuzemští exportéři díky dohodě ročně uspoří na clech celkem 2,4 miliardy korun. Japonsko je třetí největší světovou ekonomikou a patří mezi nejvýznamnější zahraniční investory v ČR.

Podle Asociace exportérů má jakákoliv podobná dohoda vždy pozitivní dopad na vzájemný obchod. Nárůst exportu se však nemusí projevit hned po jejím uzavření. „Osobně očekávám, že by mohlo dojít k mírnému navýšení vzájemného obchodu, pokud to nezhatí ekonomický cyklus, jehož kulminační bod jsme překročili,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Dohoda podpoří zejména export průmyslového spotřebního zboží z Česka. Tuzemští exportéři ročně uspoří na clech celkem 2,4 miliardy korun, uvedla společnost Gerlach, která poskytuje celní služby pro exportéry i dovozce.

EU a Japonsko podepsaly dohodu o volném obchodu

EU a Japonsko dosáhly dohody ohledně bezpečného pohybu dat

Japonci mají podle asociace zájem o malé a střední vodní elektrárny, IT technologie, radary, ochranu proti chemickým, biologickým a radioaktivním zbraním, produkty sklářského průmyslu, zdravotnickou techniku a zemědělské produkty.

Dohoda o volném obchodu ovlivní také export potravinářské a zemědělské produkce z EU. „Japonsko zrušilo například dovozní clo na sýry gouda nebo čedar, které mívalo celní sazbu 29 procent, odpadne také 15procentní clo na víno,“ řekl ředitel společnosti Gerlach Luděk Procházka.

Obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem vstoupila v platnost v únoru. Ruší na 99 procent cel na japonské zboží prodávané do EU, zatímco u vývozu z EU do Japonska se ruší 94 procent cel s tím, že v budoucnu se podíl zvýší na 99 procent. Rozdíl je dán výjimkami u takových produktů, jako je rýže, jejíž dovoz má v Japonsku silnou politickou ochranu. Podle EU by pakt měl přinést zejména zvýšení vývozu chemikálií, oděvů, kosmetiky a piva. Brusel odhaduje, že díky dohodě se unijní HDP do roku 2035, kdy má být dohoda plně zavedena, zvýší o 33 miliard eur neboli o 0,14 procenta.

Reklama

Doporučované