Hlavní obsah

Svědci Jehovovi 2.0: aktivnější a šetřivější hnutí, které tratí i kvůli sexuálním kauzám

My, jehovisti. Nový díl publicistického pořadu reportérky Šárky Kabátové.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Oblečeni jsou jako ze žurnálu, slovník mají precizní a opatrný, Bibli čtou nejčastěji z obrazovek svých jablíčkových tabletů nebo mobilů. Autorka pořadu My Šárka Kabátová zavítala mezi současné svědky Jehovovy a zjistila, že fungují docela jinak než před pěti či deseti lety.

Článek

Většina společnosti vnímá svědky Jehovovy převážně skrze podomní kázání a jako ty, kteří v ulicích nabízejí tiskoviny Strážná věž či Probuďte se.

Často o nich lidé hovoří jako o sektářích, třebaže oni sami takové označení rázně odmítají. Málokdo zná přitom nový (či novější) kontext fungování komunity, která jen v Česku čítá na 213 poboček a 15 471 členů.

Za zdi Sálu království

Rozhodla jsem se proto prozkoumat modernější verzi svědků Jehovových. Chtěla jsem tuhle komunitu poznat osobně a vůbec poprvé zprostředkovat to, co se děje uvnitř Sálu království, kde bible není cítit po papíru, ale svítí z mobilní aplikace vyrobené na míru svědkům Jehovovým. Můj motiv byl jednoduchý. Vedl mě čistý zájem o zjištění, jací jsou lidé, kteří každý den hledají pravdu v Bibli a uchylují se k životu zasvěcenému Jehovovi.

Upřímně řečeno, stále žasnu nad tím, jak vřele mě jako člověka zvenčí mezi sebe členové vysočanského shromáždění přijali. Některé pobočky se totiž natáčení raději předem vyhnuly s tím, že o publicitu nemají zájem.

Svědci Jehovovi ze sboru scházejícího se v křiklavě modré budově nedaleko autobusové zastávky Svépravice mi s úsměvem na tváři podávali ruku, ptali se, jak se mi mezi nimi líbí a během mše mi starostlivě pomáhali listovat biblí, kterou jsem od nich hned u vstupu dostala.

Starali se o mně až příliš starostlivě. Zda záměrně, těžko bez předchozí osobní zkušenosti soudit…

+2

Přesto však nemůžu přehlížet snahu svědků Jehovových zlepšit obraz sebe sama. Třeba už tím, že ode mě odháněli člověka, kterého mezi sebe nikdy plně nepřijali nebo že se přede mnou předháněli v tom, kdo lépe vyčíslí charitativní úspěchy společenství.

O tom, že se snažili ovlivnit výběr respondentů, které jsem si přála postavit před kameru, asi netřeba dále psát… Kladu si proto otázku, co všechno zůstalo ukryto za líbivými obrázky z propagačních materiálů, za které mě nepustili.

Žádné změny, velké změny

Představitel české organizace svědků Jehovových Jan Škoula, kterého jsem během setkání poznala, tvrdí, že se v posledních pěti letech – co se zvyků i majetku komunity týče – nic nezměnilo. Světové i české zdroje přitom uvádí docela odlišené informace.

Jak ukazují statistiky z roku 2018, procento vzrůstu v počtu členů celosvětově zůstalo na zhruba stejně úrovni jako v předešlém roce. Ani Česko v tomto ohledu nezaznamenalo vzrůst.

Třeba že svědci Jehovovi zaznamenávají větší aktivitu, jejich finanční úspěch kontrastuje s tím, že společenství svědků Jehovových po celém světě viditelně šetří a motivuje své členy k větší finanční obětavosti. Ve světě i u nás jsou proto nabízeny k prodeji Sály království, v nichž se členové společenství scházejí. V několika státech jsou pak také k mání velké sjezdové haly.

Jak uvádí publikace Dingir, „majetek roste nebývalým tempem i navzdory výdajům kvůli případům zneužívání dětí ve společenství svědků Jehovových“.

S ohledem na některá svědectví z minulosti bývají svědci Jehovovi kritizováni za způsob získávání peněz. Někteří bývalí členové hnutí či příbuzní svědků hovoří dokonce o odkazování jmění ve prospěch společenství pod rouškou jakési zaslepenosti členů hnutí.

Škoula nicméně kritiku odmítá a tvrdí, že veškerá činnost – tedy i výstavba a údržba sálů – je financována z anonymních darů. Desátky či převod majetku je podle něj lichou představou těch, kteří mají předsudky vůči společenství.

Modernizace společenství

Pravdou je, že stereotypní představy o hnutí mohou být už brzy passé. Ostatně i expert Zdeněk Vojtíšek, který se dlouhodobě tématikou svědků Jehovových zabývá, poukazuje na proměny uvnitř hnutí. Svědci Jehovovi jako celek prochází modernizací. Sice poměrně plíživou, ale ne zanedbatelnou.

„Původně radikální doktríny postupně pozbývají na významu, neboť je pro vedení organizace stále těžší je zdůvodňovat,“ uvedl Vojtíšek v odborné publikaci Dingir. Zákaz transfuze krve je v poslední době rozmělňován do složitých předpisů, jejichž smysl řadovým svědkům i vedoucím na nižších úrovních uniká. „Viditelně klesá ochota jehovistů dodržovat zákaz transfuze, a naopak roste touha řešit zdravotní situace kompromisem, který by přijetí krve nakonec přece jen umožnil,“ dodal expert.

V posledních pěti letech se také snížilo množství literatury vydávané v papírové podobě. Naopak se rozšířila produkce publikací na internetu. Jak uvádí Škoula, stránky jw.org nabízejí aktuálně informace ve více než 1000 jazycích.

Nový překlad bible

„Naše týdenní shromáždění změnila formát, takže je větší prostor pro programy typu otázek a odpovědí a častěji používáme tematická videa. Vydali jsme také nový revidovaný překlad bible v češtině,“ shrnuje pak novinky Škoula.

Česká komunita svědků Jehovových nemá za sebou – kromě dílčích kauz spojených s odchodem některých členů – v poslední žádné větší excesy. To například v Rusku je situace horší.

Někteří tamní členové jsou stíhání za činy, které vyplývají z oficiálního zařazení jejich organizace mezi extremistické skupiny. Ruský nejvyšší soud roku 2017 totiž zakázal činnost svědků Jehovových a prohlásil jejich 395 místních sborů za extremistické organizace.

V tomto roce bude nicméně o svědcích Jehovových ještě hodně slyšet i v jiné souvislosti. Letos v červenci bude v Praze mimořádný mezinárodní sjezd, na který by mělo dorazit na 4000 delegátů z Evropy, Ameriky i Asie.

Reklama

Doporučované