Hlavní obsah

Svědectví oběti: Bral jsem to jako své vlastní selhání. Sexuální zneužívání bylo v církvi tabu

Výzva s Jiřím Kylarem. Svědectví oběti: Bral jsem to jako své vlastní selhání. Sexuální zneužívání bylo v církvi tabu.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Teprve po šesti letech zneužívání katolickým knězem v sobě našel sílu říct dost. Není to chyba církve nebo problém celibátu, říká v otevřené výpovědi dodnes praktikující katolík Jiří Kylar.

Článek

Ve dvanácti letech se stal obětí zneužívání knězem, které trvalo řadu let. Dnes úspěšný podnikatel a zastupitel obce Svinaře vysvětluje, že důvod, proč je ochotný svou traumatickou zkušenost veřejně popsat, je dvojí. Sám se s tím vnitřně vyrovnal. A také se setkává například s oběťmi domácího násilí, které jsou v podobné situaci jako kdysi on. Jeho zpověď tak může dalším pomoct, aby se nebáli promluvit.

„Když je člověku dvanáct, těžko se mu o tom mluví. Ty věci byly tabu. S nikým jsem o tom nehovořil, ani s rodiči. Bral jsem to jako své selhání. Kněz mi přikazoval, abych o těch věcech nemluvil, že je to v pořádku, že ty věci jsou k mému dobru,“ vzpomíná Jiří Kylar.

Až v osmnácti letech se knězi dokázal vzepřít. Pomohla mu s tím i jeho tehdejší partnerka, s níž se později oženil.

„Začal jsem v sobě nacházet sílu, že jsem mu dokázal říct, že v tom nebudeme pokračovat. Že to považuji za špatné. On to odmítal. Říkal, že ztratím jeho přátelství. Když jsem se s tím sám vyrovnával, měl jsem pocit viny. Že jsem slabý, že za to můžu já, že se neumím bránit, že mu nedokážu oponovat. Když jsem pak našel sílu a řekl mu to, tak to nechtěl vůbec přijmout. Říkal, že mi to neublížilo,“ vysvětluje.

Kněz, který Jiřího Kylara zneužíval, dodnes žije a nikdy nebyl potrestaný. Kylar sám problém neřešil s církevními představiteli ani s policií. Tvrdí, že si s ním vše vyjasnil a požádal i své rodiče, aby se do věci nezapojovali.

„Považuji to za uzavřenou věc. Vyřídil jsem si to s tím člověkem osobně, rozhovorem. On je dnes velmi nemocný stařec. Varoval jsem ho, že když uvidím, že se kolem něj motá nějaké dítě, tak že půjdu na arcibiskupství, policii. Vlastně se to o něm neví,“ přiznává.

Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. „Z celého množství kněží se celosvětově jedná o 0,1 procenta. Nemyslím, že by to byla chyba katolické církve. To kněžství spíš může přitahovat lidi, kteří mají sklony k tomu být autoritativní, případně mít nad někým moc, pokud to ten člověk špatně pochopí.“

Římskokatolická církev v posledních týdnech znovu řeší skandály se zneužíváním dětí. Přestože je řada případů dávno promlčená, kritika se ozývá také kvůli tomu, že církevní představitelé často o podezřeních věděli, ale neřešili je.

Dokonce se objevila výzva k rezignaci papeže Františka. Ten svolal na únor do Vatikánu setkání předsedů národních biskupských konferencí z celého světa. Zabývat se mají i prevencí a ochranou před pohlavním zneužíváním nezletilých.

„Bylo by na místě přestat se tvářit, že je ta věc tabu. To setkání je velmi na místě. Jen je škoda, že to nepřišlo už mnohem dřív,“ míní Kylar.

Co by podle něj pomohlo církvi, aby mohla problémy se zneužíváním lépe řešit? Jak těžké je vyrovnat se s tak traumatickou zkušeností a nenést si ji v sobě celý život? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované