Hlavní obsah

Švédský výrobce baterií chce konkurovat Číně. Od investorů dostal miliardy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Švédský výrobce baterií Northvolt získal ve svém doposud největším kole financování 2,75 miliardy dolarů. Společnost hodlá zaplatit za mimořádnou výrobní kapacitu, a podpořit tak svou vedoucí roli v Evropě.

Článek

Poptávka po bateriích roste, stejně jako snaha o udržitelnější způsob života. Investorům to dochází, a proto poskytují nemalé finanční částky řadě firem, které se zdají být nadějné. Mezi ně se řadí i společnost Northvolt, jež je švédským dodavatelem a výrobcem baterií pro elektromobilitu. Ve středu firma oznámila, že od investoru získá 2,75 miliardy dolarů.

Northvolt v současné době vede v evropském úsilí o budování lokálního dodavatelského řetězce pro lithium-iontové baterie. Jelikož se v regionu probudily i další projekty, které nabírají na rychlosti, švédská společnost si stanovila smělý cíl dosáhnout 25procentního podílu na evropském trhu do roku 2030.

Automobilka Volkswagen, jež je zákazníkem i akcionářem Northvoltu, přispěla částkou 620 milionů dolarů, uvedl server Bloomberg. Tato finanční injekce umožní automobilce, aby si udržela zhruba 20procentní podíl ve švédské společnosti.

Největší dánský penzijní fond ATP uvedl, že k již existující investici přidal dalších 147 milionů dolarů, čímž se celková částka zvýšila na necelých 182 milionů dolarů. Výkonný ředitel dánského penzijního fondu Bo Foged pro Bloomberg řekl, že zapojení ATP do společnosti Northvolt „zjevně nebylo za poslední dva roky bez rizika, ale společnost Northvolt vdechuje udržitelnost do celého řetězce, což dokonale odpovídá ambici ATP.“

Automobilky mají o baterie zájem

Získané prostředky hodlá společnost využít k rozšíření roční kapacity v továrně Northvolt Ett v severním Švédsku na 60 gigawatthodin, místo dříve plánovaných 40 GWh. Do konce roku se tak Skelleftea stane zřejmě prvním rozsáhlým závodem společnosti Northvolt. Vedle dnešního investičního kola se firmě podařilo získat již 6,5 miliardy dolarů prodejem majetku a půjčkami.

„Máme pevnou základnu světových investorů a zákazníků, kteří sdílejí záměr naší společnosti. Chceme vytvořit nejzelenější baterie na světě, které by Evropě umožnily hladší přechod na obnovitelné energie,“ uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti Northvolt Peter Carlsson.

Společnost Northvolt má podle ATP v současné době uzavřené smlouvy v hodnotě přibližně 27 miliard dolarů se zákazníky, jako jsou VW, BMW a Scania, kteří plánují nákup baterií. Výrobce baterií si klade za cíl konkurovat velkým asijským hráčům jako CATL a LG Chem.

Do roku 2030 chce, kromě čtvrtinového podílu na evropském trhu, rozšířit i roční výrobní kapacitu na 150 GWh. Společnost rovněž očekává, že v nadcházejícím desetiletí postaví nejméně dvě další továrny. Ta příští by podle agentury Reuters měla stát v Německu.

Reklama

Doporučované