Hlavní obsah

Svět bez obalu: Americko-čínská obchodní válka, hlad v Afghánistánu a reportáž z polygonu smrti

Svět bez obalu z 9. května 2019: Americko-čínská obchodní válka, hlad v Afghánistánu a reportáž z místa, kde Sověti testovali jaderné zbraně.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Exkluzivní světové reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké či přímo nebezpečné vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

V aktuálním vydání pořadu Svět bez obalu nabízíme exkluzivní rozhovor se slavným americkým politologem Grahamem Allisonem. Mužem, který po léta pracoval jako poradce amerického ministerstva obrany, působil také jako rádce někdejšího viceprezidenta USA Joe Bidena a nyní vyučuje na Harvardu.

Allison hovořil především o čínsko-americké obchodní válce. „Čína se velmi pravděpodobně stane brzy největší ekonomikou světa, překoná Spojené státy. Z historie víme, že když nějaká rostoucí velmoc předstihla tu doposud vládnoucí, tak to ve 12 případech vedlo k válce,” říká Graham Allison.

Dále se společně podíváme na místo, kde Sověti poprvé testovali své jaderné zbraně.

A například také do Afghánistánu. Desítky let válečného konfliktu a několik období such dostaly mnoho Afghánců do situace, že nemají dost jídla, aby uživili sebe a své rodiny. Přineseme příběhy lidí, kteří trpí každý den hladem.

Pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované